Početna Magazin Godine 3D štampani plastični odlivci umesto ortopedskog gipsa

3D štampani plastični odlivci umesto ortopedskog gipsa

3D štampani plastični odlivci umesto ortopedskog gipsa

Nova ruska kompanija (startap) Zdravprint započinje razvoj 3D štampe čvrstih mrežastih odlivaka (foto iznad) koji će imati funkciju ortopedskog gipsa, uz brojne prednosti u odnosu na postojeća rešenja.

Ortopedski gips već neko vreme ima savremeniju zamenu, prvo u vidu plastičnih gipseva u obliku zavoja od fiberglasa, a zatim i od poliestera. Međutim, tek novi koncept mlade ruske kompanije pravi istinsku razliku u tehnici i prednostima za pacijenta.

Pronalazači iz Zdravprinta kažu da ih je inspirisala ova haljina izrađena u 3D štampi koju nosi Dita fon Tiz.
Pronalazači iz Zdravprinta kažu da ih je inspirisala ova haljina izrađena u 3D štampi koju nosi Dita fon Tiz.

Tehnika 3D štampe i prateća primena novih računarskih tehnologija, omogućava jednostavno skeniranje udova i tela pacijenata i štampu potpuno prilagođenog odlivka.

Sama izrada (štampa odlivka) može trajati do 12 časova, a dodatno prilagođavanje i nameštanje može biti završeno za manje od sat vremena.

 

Dodatno, za izradu odlivka koristi se mrežasta struktura koja istovremeno obezbeđuje elastičnost i čvrstoću (poput lakih rešetkastih konstrukcija koje se koriste u građevinarstvu).

Konačan rezultat je proizvod koji obezbeđuje povređeni deo tela i pravilno srastanje rana i preloma, ali ne zatvara taj deo tela poput tradicionalnih gipseva već ostavlja koži mogućnost da diše.

Plastična masa inertna je na vodu i sredstva za higijenu pa ni kupanje ne predstavlja onoliku muku koja se morala trpeti sa tradicionalnim ortopedskim gipsom, piše RT.