10 razloga za državni posao

Novine 24 sata izdvajaju 10 razloga zašto rad u javnom sektoru ima prednosti u odnosu na privatni. Prenosimo razloge koje su oni naveli, a zatim dajemo i naše viđenje stvari.


U Srbiji radi ukupno 2,3 miliona ljudi, a svaki treći (njih 740.000) se udomio u javnoj službi, piše 24 sata. U odnosu na evropski prosek, domaći javni sektor upošljava tri puta više radnika. Plate u državnim preduzećima istovremeno su veće za 22.000 dinara od prosečne zarade u zemlji.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Prednosti državne službe:

 1. siguran posao
 2. dobre otpremnine u slučaja otkaza
 3. redovna uplata doprinosa
 4. redovna plata
 5. bonusi, jubilarne nagrade
 6. trinaesta plata
 7. plaćen prekovremeni rad i rad neradnim danima
 8. najmanje 21 dan odmora godišnje
 9. naknada u slučaju smrti bližnjeg
 10. bolji prolaz u banci

U septembru 2014. godine se u državnim firmama zarađivalo oko 65.000 dinara, prosečno 25.000 više nego u privatnom sektoru. Radnici u Narodnoj banci Srbije zarađuju po 88.490 dinara u proseku. Zaposleni u javnom sektoru ove godine suočavaju se prvi put sa rezovima – Vlada im je smanjila plate i poručila da će biti otkaza uz, naravno otpremnine, ali raditi kod države i dalje je bolje nego kod privatnika, tvrdi 24 sata.

– Rezovi u javnom sektoru poručuju da je ekonomija države loša, a to znači da je najlošije raditi kod privatnika – kaže ekonomista Ljubomir Madžar.

Iskustva pokazuju da su državni službenici i najomiljeniji klijenti banaka. Bankari ne žele da pričaju javno, tvrde da su im svi klijenti dragi, ali nezvanično priznaju da lakše odobravaju kredit ukoliko je klijent na budžetskoj kasi: – Redovna plata kod privatnika ne mora da bude kontinuitet, a u državnoj službi je pravilo – kaže bankar koji radi u sektoru za stanovništvo jedne veće banke u Srbiji.

Analize Centra za istraživanje u privredi istovoremeno pokazuju da se u Srbiji u državnim preduzećima u administraciji efektivno radi tri sata i 45 minuta dnevno, a na terenu 25 minuta duže. Istovremeno se kod privatnika radi sedam sati i 18 minuta, dakle skoro četiri sata duže.

Javni sektor Republike Srbije – statistike:

 • 1,7 miliona zaposlenih u Srbiji
 • 740.000 zaposlenih u javnom sektoru
 • 160.000 procenjeni višak u javnom sektoru
 • 39.000 dinara prosečna plata kod privatnika
 • 43.975 prosečna zarada u zemlji
 • 49.598 prosečna plata u javnom sektoru
 • 65.507 prosečna zarada u javnim preduzećima

Viđenje Penzina na temu rada u javnoj službi: