Priča o baki sa najbržim internetom na svetu

Najbrži internet u 2014. godini bio je Google Fiber sa protokom informacija od 1Gb u sekundi, sa nekim ekperimentalnim pokušajima od 10Gb/s. Međutim, 2007. godine svet je obišla vest koja je i 2014. aktuelna na internetu, da najbržu internet konekciju na svetu ima jedna, tada 75-godišnja baka u Švedskoj, od čak 40 Gigabita u sekundi!

Reč je o Sigbritt Löthberg, zapravo majci švedske internet legende – Pitera Lotberga (Peter Löthberg) koji joj je napravio takvu vezu.

„Ovo je zapravo bio eksperiment koji je trebalo da pokaže kako se može ulagati u jeftini, a brzi internet. Na primer, ova veza mogla je da pusti u istom trenutku 1.500 kanala visoke rezolucije, ili da preuzme (download) DVD film za svega dve sekunde.“

Caka ove konekcije bila je u tome da se omogući direktna komunikacija dva rutera međusobno udaljenih 2.000 kilometara, pisao je tada švedski The Local.

U realnim uslovima čak i danas, sedam godina kasnije, sve preko 1Gb/s ne može da prođe kroz bakarnu žicu (iako je dobar deo interneta danas pokriven optičkim kablovima).

Na primer, 2014. godine postignuta je brzina od 10Gb/s ali samo na razdaljini od 30 metara. Na 70 metara kabla brzina već pada na početnih 1Gb/s.

U praksi, na primer, najbrži intenet u SAD 2014. godine je u gradiću Ephrata, Vašington – 85,5Mb/s, piše Tech Times.

U decembru 2014. godine prosečne (download) brzine u svetu bile su sledeće:

  • zemlje grupe osam bogatih zemalja (G8) – 28Mb/s
  • zemlje Evropske unije (EU) – 26,9Mb/s
  • zemlje Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) – 26,8Mb/s
  • zemlje Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) – 24,3Mb/s.

Istovremeno, prema istom izvoru (netindex.com), prosečna brzina preuzimanja u Srbiji u istom trenutku iznosi 11,8Mb/s. Prosečna brzina preuzimanja raste iz godine u godinu. Brzinu vaše internet veze možete proveriti ovde: Test brzine vašeg interneta