Priča o baki sa najbržim internetom na svetu

Najbrži internet u 2014. godini bio je Google Fiber sa protokom informacija od 1Gb u sekundi, sa nekim ekperimentalnim pokušajima od 10Gb/s. Međutim, 2007. godine svet je obišla vest koja je i 2014. aktuelna na internetu, da najbržu internet konekciju na svetu ima jedna, tada 75-godišnja baka u Švedskoj, od čak 40 Gigabita u sekundi!

Reč je o Sigbritt Löthberg, zapravo majci švedske internet legende – Pitera Lotberga (Peter Löthberg) koji joj je napravio takvu vezu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

„Ovo je zapravo bio eksperiment koji je trebalo da pokaže kako se može ulagati u jeftini, a brzi internet. Na primer, ova veza mogla je da pusti u istom trenutku 1.500 kanala visoke rezolucije, ili da preuzme (download) DVD film za svega dve sekunde.“

Caka ove konekcije bila je u tome da se omogući direktna komunikacija dva rutera međusobno udaljenih 2.000 kilometara, pisao je tada švedski The Local.

U realnim uslovima čak i danas, sedam godina kasnije, sve preko 1Gb/s ne može da prođe kroz bakarnu žicu (iako je dobar deo interneta danas pokriven optičkim kablovima).

Na primer, 2014. godine postignuta je brzina od 10Gb/s ali samo na razdaljini od 30 metara. Na 70 metara kabla brzina već pada na početnih 1Gb/s.

U praksi, na primer, najbrži intenet u SAD 2014. godine je u gradiću Ephrata, Vašington – 85,5Mb/s, piše Tech Times.

U decembru 2014. godine prosečne (download) brzine u svetu bile su sledeće:

  • zemlje grupe osam bogatih zemalja (G8) – 28Mb/s
  • zemlje Evropske unije (EU) – 26,9Mb/s
  • zemlje Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) – 26,8Mb/s
  • zemlje Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) – 24,3Mb/s.

Istovremeno, prema istom izvoru (netindex.com), prosečna brzina preuzimanja u Srbiji u istom trenutku iznosi 11,8Mb/s. Prosečna brzina preuzimanja raste iz godine u godinu. Brzinu vaše internet veze možete proveriti ovde: Test brzine vašeg interneta