Ekonomija Magazin Godine Srbija

Plate i penzije ostaju iste do 2018?

Vlada Srbije smatra da je potrebno tri godine da bi se uredile državne finansije konceptom primenjenih i planiranih mera (smanjenje plata javnom sektoru, smanjenje penzija, restruktuiranje javnih preduzeća), što praktično znači da će ove mere ostati na snazi do kraja 2017, tj. do 2018. godine.

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da je smanjenje plata u javnom sektoru i penzija od 10 odsto „žrtva sa smislom” i da je plan da plate i penzije na tom nivou ostanu tri godine.

„Mi smatramo da su za okretanje ovog broda potrebne tri godine da bi se to preokrenulo”, rekao je Vujović za televizuju Prva na pitanje do kada će plate i penzije ostati na nivou sadašnjeg smanjenja od 10 odsto.

„Svrha je da to isteramo do kraja. Krenuli smo sa budžetom da rešimo problem restrukturiranja, problem javnih preduzeća”, rekao je on.

On nije mogao da kaže koliko bi ljudi u državnoj administraciji moglo da ostane bez posla u 2015. godini, navodeći da je cilj mera koje vlada preduzima da državna administracija pruža „kvalitet koji neophodan bez viška zaposlenih”.

Govoreći o rebalansu budžeta koji će se 22. decembra 2014. godine naći pred poslanicima Skupštine Srbije, ministar je podsetio da je svaki prethodni rebalans tražio više sredatsava i produbljavao deficit, a da je svako izvršenje bilo gore od rebalansa.

„Ovo je prvi put da ćemo ostvariti bolje od rebalansa i preneti pozitivne efekte i na narednu godinu. Ovo je prvi put da su novi rashodi nominalno manji od prethodnih rashoda”, istakao je on.

Ministar se založio i za osnivanje fondova solidarnosti za kritične grupe stanovništva čije su potrebe za lekovima ili nekim drugim stvarima prevazišle primanja i penzije, nakon smanjenja.

On je dodao i da bi što pre trebalo da se krene u novi dijalog sa sindikatima o tome šta je potrebno da se uradi da „bismo izašli sa ove stranputice i krenuli putem održivog rasta u budućnosti”, javlja Beta a prenosi Politika.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija