Početna Magazin Godine Ekonomija Plate i penzije ostaju iste do 2018?

Plate i penzije ostaju iste do 2018?

Plate i penzije ostaju iste do 2018?

Vlada Srbije smatra da je potrebno tri godine da bi se uredile državne finansije konceptom primenjenih i planiranih mera (smanjenje plata javnom sektoru, smanjenje penzija, restruktuiranje javnih preduzeća), što praktično znači da će ove mere ostati na snazi do kraja 2017, tj. do 2018. godine.

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da je smanjenje plata u javnom sektoru i penzija od 10 odsto „žrtva sa smislom” i da je plan da plate i penzije na tom nivou ostanu tri godine.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

„Mi smatramo da su za okretanje ovog broda potrebne tri godine da bi se to preokrenulo”, rekao je Vujović za televizuju Prva na pitanje do kada će plate i penzije ostati na nivou sadašnjeg smanjenja od 10 odsto.

„Svrha je da to isteramo do kraja. Krenuli smo sa budžetom da rešimo problem restrukturiranja, problem javnih preduzeća”, rekao je on.

On nije mogao da kaže koliko bi ljudi u državnoj administraciji moglo da ostane bez posla u 2015. godini, navodeći da je cilj mera koje vlada preduzima da državna administracija pruža „kvalitet koji neophodan bez viška zaposlenih”.

Govoreći o rebalansu budžeta koji će se 22. decembra 2014. godine naći pred poslanicima Skupštine Srbije, ministar je podsetio da je svaki prethodni rebalans tražio više sredatsava i produbljavao deficit, a da je svako izvršenje bilo gore od rebalansa.

„Ovo je prvi put da ćemo ostvariti bolje od rebalansa i preneti pozitivne efekte i na narednu godinu. Ovo je prvi put da su novi rashodi nominalno manji od prethodnih rashoda”, istakao je on.

Ministar se založio i za osnivanje fondova solidarnosti za kritične grupe stanovništva čije su potrebe za lekovima ili nekim drugim stvarima prevazišle primanja i penzije, nakon smanjenja.

On je dodao i da bi što pre trebalo da se krene u novi dijalog sa sindikatima o tome šta je potrebno da se uradi da „bismo izašli sa ove stranputice i krenuli putem održivog rasta u budućnosti”, javlja Beta a prenosi Politika.