Magazin Godine Zdravlje

Žene i godine (2): Ubrzano starenje i gojaznost

Među najčešćim bolestima vezanim za starenje jesu kardiovaskularna oboljenja, uključujući infarkt i srčanu insuficijenciju, koje sve počinju sa neregularnim stanjem inflamacije u arterijama.

Doktor Kevin MikLoklin je tokom svoje prakse shvatio da su mnoge starije žene zabrinute da ne dobiju kancer. Međutim, postoji više češćih zdravstvenih problema i bolesti koje onemogućavaju lepo starenje, i Penzin u ovom serijalu piše o njima: 

Jedan od ključnih razloga za ubrzano starenje jeste abnormalno stanje organizma prouzrokovano bolestima vezanim za starenje. Među najčešćim bolestima vezanim za starenje jesu kardiovaskularna oboljenja, uključujući infarkt i srčanu insuficijenciju, koje sve počinju sa neregularnim fiziološkim stanjem inflamacije u arterijama.

Uzroci kardiovaskularnih bolesti kod žena su brojni: starost, porodična istorija, pušenje, ishrana i razni drugi faktori vezani za životni stil. Međutim, najčešći uzrok kardiovaskularnih oboljenja (i inflamacije koja sledi) jeste prekomerna telesna težina ili gojaznost. Nije nikakva novost da gojaznost dovodi do brojnih zdravstvenih problema koji predstavljaju prepreke za dobro starenje, ali je gojaznost tesno povezana i sa drugim zdravstvenim stanjem koje je poznato kao insulinska rezistencija.

Preporučujemo za čitanje na Penzinu:


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija