Ekonomija Magazin Godine Svet

Milijarder predlaže: Tri radna dana nedeljno, a penzija u 70 i nekoj

Telekomunikaciona kompanija iz Meksika uvela je ugovor o radu prema kom radnici imaju mogućnost da umesto penzije nastave da rade uz punu platu i radnu nedelju od četiri dana. 

Karlos slim, meksički magnat u sektoru telekomunikacija i drugi najbogatiji čovek na svetu, predlaže radikalnu promenu u načinu organizacije rada, prema kojoj bi ljudi radili samo tri dana u nedelji:

– Radeći tri dana nedeljno, imali bismo više vremena za opuštanje i za kvalitetniji život. Četiri slobodna dana nedeljno bi značilo osmišljavanje novih aktivnosti za razonodu i trošenje vremena – rekao je Slim na poslovnoj konferenciji u Paragvaju, piše Tajm, a prenosi Tanjug.

Međutim, on kaže da, ako bi radna nedelja trajala kraće, kasnije bismo odlazili u penziju, pa bi se, umesto sa 50 ili 60 godina, penzionisali tek sa 70 ili 75 godina, rekao je 74-godišnji milijarder i filantrop.

Slim je izvršni direktor telekomunikacione kompanije “Telmeks”, koja je nedavno uvela ugovor o radu prema kojem bi radnici koji počnu da rade pre 20. godine odlazili u penziju pre nego što napune 50, sa opcijom da nastave da rade i posle toga uz punu platu i radnu nedelju od četiri dana.

Bogatstvo Karlosa Slima se, prema časopisu “Forbs”, procenjuje na više od 80 milijardi dolara, piše Blic.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija