Početna Magazin Godine Ekonomija Milijarder predlaže: Tri radna dana nedeljno, a penzija u 70 i nekoj

Milijarder predlaže: Tri radna dana nedeljno, a penzija u 70 i nekoj

Telekomunikaciona kompanija iz Meksika uvela je ugovor o radu prema kom radnici imaju mogućnost da umesto penzije nastave da rade uz punu platu i radnu nedelju od četiri dana. 

Karlos slim, meksički magnat u sektoru telekomunikacija i drugi najbogatiji čovek na svetu, predlaže radikalnu promenu u načinu organizacije rada, prema kojoj bi ljudi radili samo tri dana u nedelji:

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

– Radeći tri dana nedeljno, imali bismo više vremena za opuštanje i za kvalitetniji život. Četiri slobodna dana nedeljno bi značilo osmišljavanje novih aktivnosti za razonodu i trošenje vremena – rekao je Slim na poslovnoj konferenciji u Paragvaju, piše Tajm, a prenosi Tanjug.

Međutim, on kaže da, ako bi radna nedelja trajala kraće, kasnije bismo odlazili u penziju, pa bi se, umesto sa 50 ili 60 godina, penzionisali tek sa 70 ili 75 godina, rekao je 74-godišnji milijarder i filantrop.

Slim je izvršni direktor telekomunikacione kompanije “Telmeks”, koja je nedavno uvela ugovor o radu prema kojem bi radnici koji počnu da rade pre 20. godine odlazili u penziju pre nego što napune 50, sa opcijom da nastave da rade i posle toga uz punu platu i radnu nedelju od četiri dana.

Bogatstvo Karlosa Slima se, prema časopisu “Forbs”, procenjuje na više od 80 milijardi dolara, piše Blic.