Foto albumi Zdravstvo

Dekubitus – Razumeti, boriti se i sprečiti

Dekubitus prati čovečanstvo otkad ono postoji, pa i danas koristimo ime koje su i stari Rimljani koristili za ovu povredu – decubitus.

Čim čovek ne može da se pokreće duže vreme, njegova težina pravi neprekidan pritisak na delove tela na koje se oslanja, i nastaju povrede kožnog i potkožnog tkiva, u težim slučajevima, i povrede kostiju.

U različitim drevnim civilizacijama beležene su ove pojave, pa danas koristimo termin nasleđen od starih Rimljana – dekubitus (decubitus), položen na laktove. Bogati Rimljani uživali su da veći deo svog vremena provode u krevetima gde su i jeli zavaljeni na laktove. To uživanje je moglo da donese razne probleme, pa i otvorene, ulcerne rane po telu.

U savremenom svetu, ove rane se javljaju uglavnom kod slabo pokretljivih veoma gojaznih osoba, osoba koje su prikovane za bolnički krevet ili kod starih, nepokretnih osoba u gerontološkim centrima i svojim domovima.

Preporučujemo kratki serijal tekstova Penzina: 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija