Početna Magazin Godine Žene češće i ‘žešće’ oboljevaju od Alchajmera

Žene češće i ‘žešće’ oboljevaju od Alchajmera

Žene su, nakon prvih uočenih simptoma Alchajmerove bolesti, suočene sa bržim opadanjem mentalnih funkcija nego muškarci u istom stadijumu bolesti, zaključeno je na osnovu nedavnih analiza.

Istraživači sa Univerziteta Hartfordšir pregledali su petnaest istraživanja koja su sprovedena sa osobama oba pola koje pate od Alchajmera i otkrili da oboleli muškarci redovno bolje od žena prolaze na testovima kojima se meri kapacitet memorije starijih ljudi i njihova sposobnost da izvršavaju verbalne i vizuelno-prostorne zadatke (npr. procena udaljenosti i dubine).

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Prethodna istraživanja su pokazala da nakon što žene napune 60 godina, postoji dva puta veća verovatnoća da obole od Alchajmera nego muškarci istih godina.

Nova meta studija je istraživala razlike u ispoljavanju bolesti kod različitih polova i moguće uzroke tih razlika. Autori istraživanja su zaključili da mora postojati nešto kod Alchajmera što stavlja žene u nepovoljniji položaj.

Ponudili su nekoliko teorija zašto kod obolelih muškarca i žena dolazi do opadanja kognitivnih funkcija različitom brzinom:

  • Hormonski haos – Istraživanja su pokazala da estrogen može delovati kao štit protiv Alchajmerove bolesti kod žena. Dakle, gubitak ovog hormona u menopauzi možda ima ključnu ulogu u tome što su starije žene odjednom podložnije funkcionalnom opadanju.
  • Muškarci možda imaju otpornije rezerve – Kognitivna rezerva se pominje kao dokazana zaštita protiv simptoma Alchajmera i drugih oblika demencije. Muškarci su možda izloženiji aktivnostima kojima se gradi ova rezerva (visoko obrazovanje, jedinstvena iskustva, izazovna profesionalna karijera).
  • Uticaj gena – Glavni faktor rizika oboljevanja od Alchajmera – ApoE genotip, ima dokazano veći štetni efekat kod žena nego kod muškaraca.