Društvo Magazin Godine Svet

Azijske crne statistike samoubistava među starima (1)

Stopa samoubistava među starima veća je od nacionalnog proseka u razvijenim zemljama Azije: u Kini, Hong Kongu, Japanu, Maleziji, Južnoj Koreji i Singapuru.

Samo u Južnoj Koreji, stopa samoubistava starijih građana uvećala se pet puta za dve decenije: od 14 samoubistava na 100.000 ljudi iz 1990, do 77 u 2009. godini.

Na Tajvanu, suicid među starijima je duplo češći nego kod svih drugih grupa: oko 36 starijih na 100.000 stanovnika u 2010, prema 17,5 koliko je nacionalni prosek.

U Kini, stanovnici gradova od 70 do 74 dogine starosti odlučivali su se na samoubistvo u preko 13 od 100.000 slučajeva 1990. godine, da bi do sredine prve decenije 21. veka ovaj broj porastao skoro tri puta, na 33,76 ljudi.

Svetska zdravstvena organizacija otkriva da je stopa samoubistava među starima veća od nacionalnog proseka u Kini, Hong Kongu, Japanu, Maleziji, Južnoj Koreji i Singapuru. Ovo je svojevrstan apsurd jer su porodice upravo u ovim zemljama u poslednjih 25 godina ekonomski sposobnije da pomognu svojim najstarijim članovima.

Nasuprot tome, u zemljama koje su siromašnije, kao što su Pakistan, Šri Lanka, Tajland i VIjetnam, stopa samoubistava se nije pomerala značajno.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija