Početna Draganova nagrada Završen je IV konkurs za najbolji putopis starijih „Draganova nagrada“

Završen je IV konkurs za najbolji putopis starijih „Draganova nagrada“

Završen je IV konkurs za najbolji putopis starijih „Draganova nagrada“

Sa ovim, prvim danom marta, završava se Četvrti konkurs za najbolji putopis starijih osoba „Draganova nagrada“. Počinje rad komisije na čitanju i ocenjivanju pristiglih priča i pesama.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Da podsetimo, priče pripadaju jednoj od četiri kategorija: Najbolja ženska putopisna priča, Najbolja muška putopisna priča, Najbolja priča o putovanju po Srbiji i Najbolja priča o putovanju u inostranstvo, a nakon Prvog konkursa, uvedena je i kategorija Najbolja putopisna pesma.

Na konkursu mogu da učestvuju sve osobe starije od 60 godina sa jednim radom u kategoriji po svom izboru. Iako je ovo konkurs za starije osobe, osobe koje učestvuju na njemu, slobodno se može reći, pripadaju različitim generacijama – od onih koji, po današnjim merilima, još uvek ne pripadaju „starima“ jer su mlađi od 65, preko onih „mlađih“ starijih, do najstarijih…

Konkurs nema gornju starosnu granicu, pa možemo očekivati i da ćemo čitati i rad nekog stogodišnjaka. I time se pokazuje da godine ne ograničavaju, već da mogu dati posebnu težinu našim rečima i sećanjima koje delimo sa drugima.

Granica nema ni kada je u pitanju teritorija sa kojih su slati radovi. Tako smo prethodnih godina mogli da podjednako uživamo u pričama i pesmama kako svojih sunarodnika, tako i autora iz drugih zemalja: Hrvatske, Bugarske, Holandije…

Tako smo, u skladu sa temom konkursa, saznavali kako naši putnici doživljavaju prostore bivše Jugoslavije, Evrope i zemalja sa drugih kontinenata, ali i kako drugi vide našu zemlju. U radovima kojima se opisuju predeli sopstvene zemlje, znala je da nas ponese ljubav pisca, da nam se grudi rašire od ponosa, ali i da se od srca nasmejemo zapažanjima u kojima vidimo sebe same ili rastužimo kada prepoznamo objektivnu kritiku svog odnosa prema lepoti u kojoj nam je dato da živimo.

Mogli smo da uporedimo svoje viđenje neke zemlje sa viđenjem pisca, ili bi nas neki rad podstakao na razmišljanje da i mi posetimo tako lepo opisano mesto. Ko zna, možda je neko od čitalaca već krenuo stopama pisca? Možda dobijemo i rad nastao nakon putovanja podstaknutog nekom pričom sa prethodnih konkursa? Ništa nije nemoguće.

Ocenjivanje radova sa novog, četvrtog po redu konkursa, trajaće do 1. maja 2018. godine.

Dok ne saznamo ko su nagrađeni u pet kategorija IV konkursa, Penzin će nastaviti da objavljuje radove sa prethodnog. Ostali smo vam dužni i priče i pesme nagrađenih autora. Njih uvek ostavljamo za kraj, a kako se objavljivanje svih radova odužilo, zbog promena na portalu Penzin, nestrpljive podsećamo da nagrađene radove mogu naći na sajtu UG Amity-Snaga prijateljstva u PDF-u, na ovom linku.

Nadamo se i da će vam čitanje priča i pesama na stranama doteranog Penzina još više prijati nego ranije. Ukoliko želite da (ponovo) pročitate radove sa prethodnih konkursa, njih možete naći na sledećim linkovima:

Već objavljene, kao i radove koje ćemo tek objaviti, sa III konkursa za najbolji putopis starijih Draganova nagrada (2017) možete čitati na ovom linku:

Organizatori Draganove nagrade su Udruženje građana Snaga prijateljstva – Amity i portal Penzin. Objavljivanje publikacije sa nagrađenim radovima finansira UG Amity, dok sve nagrade finansira Beba Kuka koja je u sećanje na svog oca Dragana i osnovala ovaj konkurs.