Početna Magazin Godine Zatvoren III konkurs za najbolji putopis starijih „Draganova nagrada“

Zatvoren III konkurs za najbolji putopis starijih „Draganova nagrada“

Zatvoren III konkurs za najbolji putopis starijih „Draganova nagrada“

Treći po redu konkurs „Draganova nagrada“ – Konkurs za najbolji putopis starijih je zatvoren. Nakon ocenjivanja, znaćemo ko su pobednici. Ali, važnije od toga, kada komisija završi sa radom, biće organizovani susreti učesnika u četiri grada Srbije, a zatim će čitaoci Penzina moći i sami da uživaju u čitanju priča i pesama.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Treći konkurs za za najbolji putopis starijih osoba „Draganova nagrada“  trajao je od 1. januara do 1. marta 2017. godine. Tokom tog vremena, na adresu Udruženja Amity stiglo je 187 radova, s tim što su dva diskvalifikovana jer ne odgovaraju propozicijama Konkursa.

Zajedno sa Udruženjem Amity, obradovali smo se kada smo saznali da su radovi stigli iz 67 mesta širom Srbije, a od toga su 18 autora iz seoskih sredina. Takođe, raduje nas i to što je Konkurs i ove godine izašao van okvira Srbije – iz inostranstva je stiglo 14 radova (iz bivših jugoslovenskih republika, Švajcarske i Grčke).

Kao i prethodne dve godine, i 2017. su se na Konkurs javile osobe koje, iako se ubrajaju u starije, pripadaju različitim generacijama. Najmlađi učesnik ima 60, a najstariji 91 godinu. Dame su bile vrednije ili su, možda, imale više podsticaja i kuraži, pa tako imamo više učesnica – 104 nego učesnika – 81.

Sad je red na komisiju. Petočlana komisija u naredna dva meseca imaće zadovoljstvo da čita pristigle radove i obavezu da ih oceni. Ocenjuju se radovi u pet kategorija:

  • Najbolja ženska putopisna priča – 38 radova
  • Najbolja muška putopisna priča – 25 radova
  • Najbolja priča o putovanju po Srbiji – 30 radova
  • Najbolja priča o putovanju u inostranstvo – 54 rada
  • Najbolja putopisna pesma – 38 radova

Oko 1. maja, znaće se rezultati.

Četiri književna susreta – po jedno u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, biće organizovana u drugoj polovini maja. Tokom ovih druženja, biće proglašavani pobednici i dodeljivane nagrade i plakate. Biće to prilika da se autori međusobno upoznaju, da se predstave najbolji radovi i njihovi autori.

Prvonagrađeni iz svake od pet kategorija će, sa po jednom sebi dragom osobom, ići na trodnevno putovanje u Vrnjačku Banju od 2. do 4. juna 2017. Drugonagrađeni će ići, sa sebi dragom osobom, na ručak ili večeru u neki od restorana u svom mestu, a trećenagrađeni će dobiti prigodne poklončiće.

Najboljih 20 radova – po tri prvonagrađena iz svake od pet kategorija i još po jedan pohvaljen biće objavljeni u štampanoj i elektronskoj verziji Amity publikacije. Svih 20 autora čiji će radovi biti objavljeni u štampanoj publikaciji, dobiće po 10 primeraka iste, a ostali učesnici po 1. Portal Penzin će objaviti , pored ovih, još neke radove po izboru redakcije.

Veliki deo posla oko organizacije ovog konkursa preuzeo je na sebe Amity, udruženje koje se dugi niz godina bavi starijim osobama i bori za njih.

Redakcija Penzina je izuzetno ponosna što učestvuje ponovo, kao suorganizator, u ovoj priči koja slavi snagu duha. Drago nam je što ćemo ponovo moći da kroz priče, pesme i susrete upoznamo učesnike, kao i što ćemo njihove putopise moći da podelimo sa vama, čitaocima Penzina.

Raduje nas što ovaj konkurs postaje tradicionalan i što nastavlja da raste i da se razvija.

A inicijator „Draganove nagrade“ jeste gospođica Beba Kuka u čast čijeg oca nagrada i nosi ime. Ona je i ove godine obezbedila sredstva za realizaciju konkursa.


Dok čekate nove, uživajte u putopisima sa prethodna dva konkursa: