Magazin Godine Svet

U Sofiji održan protest: Zaustavimo genocid nad bugarskim penzionerima

Većina penzionera živi ili na ili ispod granice siromaštva u Bugarskoj. Kažu da se nad njima spovodi “tihi genocid” i zato su izašli na ulice Sofije.

Fotografija: Sofija, glavni grad Bugarske

Starije osobe su organizovale protest pod sloganom “Zaustavimo genocid nad bugarskim penzionerima” ispred zgrade predsedništva Bugarske u Sofiji, 9. marta 2017. godine. Među organizaotirma skupa su bili i Bugarsko udruženje penzionera i Udruženje Starosna granica Narodnog bugarskog univerziteta.

Demonstranati zahtevaju da se najniža penzija podigne na 350 leva (oko 180 evra). Trenutno, najniža penzija u Bugarskoj iznosi 160 leva, odnosno oko 80 evra. Smatraju da bi ovo trebalo da bude tek prvi korak, te da bi u naredne četiri godine, postepeno, iznos najniže penzije trebalo podići na 500 leva (oko 255 evra). Izračunavanje “starih” penzija trebalo bi vršiti na osnovu proseka prihoda od doprinosa u prethodnih 12 meseci.

Drugi zahtevi su: smanjivanje cene lekova i drugih medicinskih sredstava, besplatni lekovi i lečenje za osobe starije od 65 godina, što podrazumeva i besplatne očne i stomatološke preglede.

Penzioneri su svoje zahteve predali bugarskom predsedniku Rumenu Radevu i Veću ministara Bugarske pozivajući predsednika da održi sastanak sa Savetom za nacionalnu bezbednost koji bi bio posvećen problemima starijih ljudi, od kojih mnogi žive na granici ili čak ispod granice siromaštva.

Penzionerske organizacije Bugarske tvrde da su stariji ljudi ove države izloženi tihom genocidu.

Gančo Popov, član Bugarske akademije nauka i dekan Univerziteta za starije ljude, kaže da je ponižavajuće za starije ljude u Bugarskoj, koja je članica Evropske unije, da imaju dva i po puta manje penzije od penzionera u Albaniji i Makedoniji. Bugarski protestanti su naveli i da je minimalna penzija u Srbiji duplo veća od penzije u Bugarskoj i da iznosi 219 evra.


Da li su loše obavešteni ili je nešto drugo u pitanju, ali bugarski penzioneri su ovo pogrešno naveli – prosečna penzija u Srbiji, decembra 2016. godine iznosila je 23.799 dinara, odnosno oko 190 evra. Ali, iz njihovih usta, u Božje uši.


Popov je naveo i da preko 66 odsto bugarskih penzionera (kojih je 2.158.885 ukupno) živi ispod granice siromaštva, koja je postavljena u ovoj zemlji na svega 1.900 evra. Poređenja radi, u Grčkoj ona iznosi 4.000 evra, u Španiji 11.000 evra ili u Letoniji – 13.000 evra.

Izvor: BTA

Obrada: Penzin.rs


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

2 Comments

Click here to post a comment
  • Ovde su loncici pobrkani. Da ovo nije deo predzbornog marketinga. Najniza penzija u Bugarskoj od 190 evra je san penzionera u Srbiji. U Srbiji je prosečna penzija oko 23 000 dinara, sto znači da preko 50 % penzionera u SRbiji imaju penzije manje od prosečne a preko 40% penzije manje od 15 000. Protesti Bugara treba da nam sluze za primer. Da li se Soros sa protestima doselio i u Bugarsku. Ipak je Bugarski standard mislena imenica za penzionere u Srbiji!

    • Poštovani g. Jovane,
      Svašta danas može da posluži kao predizborni marketing. Ako bismo ćutali da se nešto ne bi tako koristilo, ne bismo ni radili za Penzin. Očekujemo od naših čitalaca da svaku vest koju pročitaju stave u kontekst svojih saznanja i da o njoj razmisle ne uzimajući ništa zdravo za gotovo. Ovu vest smo preuzeli i preveli direktno od bugarske info. agencije. U samom tekstu smo naveli da bugarski penzioneri (namerno ili iz neznanja) pogrešno navode stanje u Srbiji. Smatramo, međutim, da je Penzin medij u kome čitaoci treba da nađu i vesti o položaju penzionera u drugim zemljama, naročito onima iz regiona. Nažalost, kako reče predstavnica hrvatskih penzionera, moramo da učimo jedni od drugih o najgorim iskustvima.

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija