Početna Magazin Godine Isplata penzija – Penzioneri ne pristaju na promenu načina isplate

Isplata penzija – Penzioneri ne pristaju na promenu načina isplate

Isplata penzija – Penzioneri ne pristaju na promenu načina isplate

Penzioneri se protive ukidanju isplate penzija na ruke, o čemu država razmišlja. Kako tvrde, to bi donelo velike poteškoće i mnoge bi onemogućilo da dođu do svojih primanja, piše Slađana Vukašinović za Blic.

Država razmatra da zbog velikih troškova ovakvog načina isplate najstarijim građanima penzije isplaćuje samo preko tekućih računa. To praktično znači da bi svi budući penzioneri (na sadašnjih 426.000 ljudi koji primaju penzije na ruke izmena propisa se ne bi odnosila) morali da otvore račun u banci, što bi značilo da moraju da plaćaju i određene troškove, poput održavanja računa i slično.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Predlog da se ukine isplata na ruke izneo je i posebni savetnik ministra za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja Vladan Manić na jednom od panela Biznis foruma na Kopaoniku. Kao razlog za ovakav potez naveo je prevelike troškove. Naime, iz državne kase se za ovakav oblik isplate za mnogo manje penzionera izdvoji znatno više novca, nego za one koji penzije primaju putem tekućeg računa.

– U 2016. godini u Srbiji 1,3 miliona penzionera primalo je prenziju preko tekućeg računa, a ta usluga je državu koštala 80 miliona dinara godišnje. S druge strane, 426.000 penzionera je primalo penziju na ruke, što je koštalo državu 811 miliona dinara godišnje. To je drastično veća suma i zato se razmišlja o primeni italijanskog modela, odnosno da se novim penzionerima ne dozvoli opcija primanja penzija na ruke – kaže Manić.

Na ovu odluku oglasili su se PUPS („svi koji to žele primaće penzije na ruke“), kao i Kancelarija zaštitnika građana koja je protiv bilo kakve promene.

Za Nataliju Katić (82) iz Beograda, koja prima penziju na ruke, moguće ukidanje isplate preko poštara je neprihvatljivo.

– Ja sam gotovo nepokretna i ne znam kako bih mogla da idem u banku i podižem penziju. Nemam ni koga da ovlastim da to radi umesto mene jer su mi deca u inostranstvu. Ako bi se to uvelo i važilo i za mene, ja bih ostala bez primanja, jer zdravstveno nisam u mogućnosti da idem i podižem novac – objašnjava Katanićeva.

U Penzionom fondu, međutim, kažu da Katićeva i drugi primaoci penzija na ruke za sada nemaju razloga za brigu, jer još ništa nije rešeno, a i ako bi došlo do ovih promena, one ne bi važile retroaktivmno.

– Prvi ček penzije se dostavlja na kućnu adresu, a pravila nalažu da posle toga korisnik treba da Fondu dostavi zahtev za isplatu u kome će navesti način na koji želi da ga isplaćujemo. Ako želi na kućnu adresu, onda to mora da se ispopoštuje – kažu u PIO.

– Veliki broj penzionera živi u sredinama koje su udaljene od gradova gde postoje banke i pošte. Drugim rečima, nemaju mogućnost ni gde da otvore račun a kamoli da podignu penziju. To bi značilo da bi morali da idu u gradove da podignu novac i putuju čak i više desetina kilometara – kažu u Udruženju penzionera.

Kartice za socijalnu pomoć

Posebni savetnik ministra Vladan Manić na Biznis forumu je predstavio i ideju po kojoj će država pokušati da kontroliše trošenje novca korisnika dečjeg dodatka i drugih vidova jednokratne pomoći.

– Ministarstvo podržava uvođenje kartičkog sistema za ove isplate, kako bi se kontrolisalo da li se sredstva koja se iz budžeta isplaćuju korisnicima troše namenski, primera radi za dečje cipele, a ne za duvan ili alkohol – rekao je Manić.