Zaštitnik građana: Deca, stariji i nezaposleni najugroženiji

Povodom Svetskog dana socijalne pravde, koji se obeležava 20. februara, zaštitnik građana Zoran Pašalić je naglasio da su u Srbiji deca, stariji i nezaposleni najugroženiji.

Socijalna pravda kao ideal humanog i demokratskog društva, koje uvažava pravo na dostojanstven život svih svojih građana, obezbeđuje jednake šanse pojedincima za napredak i razvoj i poštuje različitosti svake vrste, temelji se na beskompromisnom poštovanju ljudskih i manjinskih prava i odlučnoj borbi u iskorenjivanju i smanjivanju siromaštva, nejednakosti i nasilja, istakao je zaštitnik građana Zoran Pašalić povodom 20. februara Svetskog dana socijalne pravde.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U Srbiji, prema poslednjim dostupnim istraživanjima, oko pola miliona ljudi, odnosno oko sedam procenata stanovništva, ne može da zadovolji osnovne egzistencijalne potrebe. Riziku od siromaštva najviše su izloženi mlađi od 18 godina, a porodice sa troje ili više izdržavane dece, stariji, bolesni i nezaposleni često su u posebno teškom položaju, zbog čega je pitanje siromaštva i dalje od izuzetnog značaja.

Uprkos merama štednje, mere socijalne politike moraju uključivati dalje razvijanje usluga podrške deci, mladima i starijima, jačanje prava u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, ulaganje u obrazovanje i zapošljavanje. Važno je, poručio je Pašalić, da kao društvo podstičemo solidarnost i odgovornost za one koji su najugroženiji i koji bez pomoći šire društvene zajednice ne mogu rešiti svoje osnovne egzistencijalne probleme.

Da na tome moramo raditi još više i intenzivnije upozorava nas niz teških situacija, čiji smo bili svedoci, a u kojima često izostaje očekivana reakcija najbliže, lokalne zajednice, uprkos očiglednim problemima sa kojima se pred očima zajednice suočavaju čak i deca, stariji ili bolesni. Naša je dužnost da najpre u svojoj sredini razvijamo odnose razumevanja i spremnosti da pomognemo, jer samo na taj način možemo uspeti na putu izgradnje pravednog i humanog društva, za koje se načelno i uvek zalažemo.

Svetski dan socijalne pravde

Svetski dan socijalne pravde, odlukom generalne skupštine Ujedinjenih nacija, obeležava se 20. februara, kako bi na poseban način bili istaknuti globalni problemi siromaštva, socijalne i ekonomske isključenosti i nezaposlenosti na nivou svetske populacije.

Izvor: Ombudsman
FotografijaJoão Jesus sa Pexels

Podsećamo na tekst iz 2014. godine: