Za vikend, počinje zimsko računanje vremena

Počinje zimsko računanje vremena. Iako je načelno dogovoreno na nivou EU da se ukine pomeranje vremena dva puta godišnje, do toga još uvek nije došlo. Usklađivanje je, zbog vremenskih zona, komplikovano.

Letnje računanje vremena u Srbiji i zemljama Evrope prestaje u nedelju, 31. oktobra 2021. godine. Tada počinje zimsko računanje vremena, te se časovnici vraćaju jedan sat unazad, sa 3 sata na 2 sata ujutru.

Letnje računanje vremena je u Srbiji uvedeno 27. marta 1983. godine odlukom vlade tadašnje SFRJ, a u skladu s odlukom Evropske unije. Razlog za ovu odluku bile su očekivane ekonomske koristi boljeg funkcionisanja jedinstvenog tržišta, transporta i komunikacija, kao i industrije.

Zbog izostanka veće koristi, EU je odlučila da 2021. godine odustane od pomeranje satova dvaput godišnje. Unija je prepustila članicama da odluče da li će tada trajno usvojiti letnje ili uobičajeno zimsko računanje vremena.

Problemi Evrope sa usklađivanjem vremena

Države članice EU će, međutim, i ove jeseni vratiti časovnike za jedan sat, a tu odluku prati i Srbija. Države EU nisu postigle saglasnost o predlogu Evropske komisije od pre tri godine da se ukine sezonsko pomeranje sata. Predlog je 2019. podržao Evropski parlament, ali treba da ga usvoje države članice.

U decembru 2018, Evropski ministri saobraćaja odlučili su da odlože odluku o ukidanju sezonskog pomeranja sata do 2021. Međutim, nakon toga ništa se nije dogodilo po tom pitanju.

Odluka o tome hoće li neka država članica uzeti kao trajno letnje ili zimsko vreme zavisi od njenog geografskog položaja. Zato dogovor o predlogu EK neće biti jednostavan.

U EU postoje tri vremenske zone. Najveća je srednjoevropska (CET) od Poljske na istoku do Španije na zapadu. Ovoj zoni pripada i Srbija.

Kada bi sve zemlje iz srednjoevropske zone trajno prešle na primer na letnje računanje vremena, u Belgiji, Holandiji, Danskoj zimi bi sunce izlazilo tek sredinom prepodneva, a na severozapadu Španije oko 10 sati.

Ako bi se odlučile za zimsko kao trajno vreme, sunce bi na istoku Poljske izlazilo u tri sata ujutro, u Varšavi u 3.15, a u Berlinu u 3.44.

S druge strane, kada bi zemlje na zapadu i severu kontinenta ušle u zapadnoevropsku vremensku zonu, što bi bilo prirodno, nastale bi nove komplikacije jer bi na primer Francuska i Nemačka spadale u dve različite vremenske zone.

Izvor: Beta