Početna Magazin Godine Ministar za rad nije odgovoran ako se centri za socijalni rad samozapale

Ministar za rad nije odgovoran ako se centri za socijalni rad samozapale

Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja govorio je za Večernje novosti, između ostalog, i o svom predlogu da se smanje i nacionalne penzije, o višku u kasi njegovog ministarstva, o potrebi da primaoci socijalne pomoći rade i da socijalne ustanove u Srbiji prime pomoć u obliku koji im se nudi.

Nacionalne penzije, smatra ministar Vulin, treba smanjiti. Svaka penzija je neka vrsta zasluge, a broj nacionalnih penzija nije velik, te se ne radi o velikoj uštedi, već o odgovornosti i solidarnosti društva.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ministarstvo rada ima u kasi višak od 1,4 miliona dinara, za koji ministar Vulin kaže da je u njihovom budžetu bio i prošle godine. Troškovi koji se odnose na razne usluge, tekuće održavanje, popravke, razne dnevnice… smanjeni su, a biće ispitano na šta su pare trošene ranije.

Nije, međutim, ugrožena isplata socijalne prinadležnosti nijednom korisniku. Neki od njih su uredbom o radnom angažmanu primalaca socijalne pomoći „pozvani“ na rad. Ministar kaže da postoji otpor primeni ove uredbe, ali da ga pružaju oni kojima pomoć nije potrebna.

(Nedoumica Penzina: Ako ministarstvo za rad ima dokaza da pojedini korisnici socijalne pomoći na nju nemaju pravo, zašto oni i dalje imaju status korisnika? Ako ti dokazi ne postoje, na osnovu čega ministar tvrdi da nijma pomoć nije potrebna? Na osnovu lične, „odokativne“ procene? Ili sopstvenih afiniteta?)

Ministar Vulin primećuje da smo navikli ljude da socijalna pomoć bude zanimanje, a ne stanje nužde. „A oni moraju da rade kako bi se izvukli iz tog stanja.“

Sa druge strane, ministarstvo za rad nije samo da štedi, nego i ušteđeno deli. Tako će, iako, kako kaže ministar, „pripadaju lokalnim samoupravama i mi nemamo nikakvu odgovornost“, centri za za socijalni rad dobiti ušteđen novac. Ali za namensko trošenje.

Tačnije, ministar je dao preporuku da centri kupuju nameštaj od preduzeća u kojima rade osobe sa invaliditetom. Pored nameštaja, dobili su ili mogu da očekuju kompjutere i terenska vozila i traktore.

Što se tiče žalbi direktora nekih centara da im je novac bio potreban za druge namene, ministar Vulin je rekao sledeće:

„Što se tiče zakona, oni mogu da zatvore svoje prostorije ili da ih zapale koliko sutra i ja neću zbog toga biti odgovoran. Pitaju zašto im nismo popravili krov, a ja im odgovoram – zato što nisu napravili projekat. Konfiguracije njihovih sadašnjih računara, za koje neki tvrde da su dobri, nemaju ni CD jedinice! Pa, kako da ih umrežimo i napravimo socijalne karte?! I ne znam gde smo pogrešili ako novac trošimo na svoje ustanove.“