Za 220.000 obolelih od astme prethodna godina teška

Prethodnih godinu dana je bilo veoma teško za 220.000 obolelih od astme jer su pulmolozi bili teško dostupni. A astma je oboljenje koje mora da se drži pod kontrolom.

Svetski dan borbe protiv astme obeležava se svakog 5. maja. Tim povodom, udruženje „Pobedimo astmu i alergije“ saopštilo je da nema preciznih podataka o tome koliko ljudi u Srbiji boluje od astme. Procene su da ih ima oko 220.000, od toga njih 2.000 je sa teškim oblikom.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Stručnjaci upozoravaju da broj obolelih, posebno među decom, u poslednjoj deceniji naglo raste.

Astma jeste ozbiljna bolest

Prof. dr Branislava Milenković, pulmolog u Kliničkom centru Srbije naglašava da se decenijama pogrešno smatralo da se astma može držati pod kontrolom upotrebom pumpica za brzo olakšanje simptoma kada se osete tegobe. Objašnjava da je to velika zabluda, jer je medikamentno lečenje ovih bolesnika veoma napredovalo poslednjih godina.

Novi pristupi u lečenju pacijenata sa teškom astmom trebalo bi, kako objašnjava, da spreče prekomernu upotrebu sistemskih kortikosteroida. Naime, dugotrajna prekomerna upotreba kortikosteroida može veoma štetno uticati na zdravlje.

Prof. dr Milenković kaže da je među zabludama o alergiji, jedna od najvećih ta da astma nije ozbiljna bolest. Naime, svi pacijenti sa astmom se nalaze u riziku od teških pogoršanja.

Poslednjih godinu dana pulmolozi manje dostupni

Ivana Vračar, predstavnica udruženja „Pobedimo astmu i alergije“ navodi da su poslednjih godinu dana pulmolozi manje dostupni za kontrole obolelih od astme. To je dovelo do brojnih problema vezanih za disanje i plućnu funkciju pacijenata.

Na Fejzbuk strani Udruženja se navodi:

„Ovogodišnji dan astme ima poseban značaj jer je za nama jedna izuzetno teška godina kada je lečenje astme u pitanju. Za proteklih godinu dana pulmolozi su nam bili skoro potpuno nedostupni. Nije bilo redovnih kontrola kao ni mogućnosti da pacijent dođe do pulmologa kada dođe do značajnog pogoršanja disanja.“

„Astmatičari su bili prepušteni sami sebi. To za posledicu ima povećanje broja obolelih kojima astma nije kontrolisana.
Astma je hronično oboljenje koje se drži pod kontrolom postupkom prevencije, a ne stalnim gašenjem požara.“

Ivana Vračar kaže da je to razlog što je Udruženje u okviru kampanje pokrenulo akciju „Kec na deset“. Tom akcijom je omogućeno da 160 pacijenata putem Zoom aplikacije dobije savet od pulmologa u jeku pandemije. Pored toga, 50 pacijenata je dobilo i elektronski peak flowmetar koji pomaže kontrolisanju astme.

Izvori: RTV, FB strana Pobedimo astmu i alergije
FotografijaDmitry Ermakov sa Unsplash