Amity: Alarmantni podaci o nasilju nad starijim ženama iz seoskih sredina

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijim osobama koji se obeležava 15. juna, Udruženje građana „Snaga prijateljstva – Amity“ objavilo je saopštenje o nasilju nad starijim ženama iz seoskih sredina.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U prvih pet i po meseci 2022.godine, mediji su izvestili o četiri žene starosti 78, 79, 71 i 67 godina, od kojih su tri živele u seoskim sredinama. Jednu je usmrtio sin, drugu partner, treću pljačkaš, a četvrtu muž. To je samo vrh ledenog brega.

Nasilje nad starijim ženama je inače široko rasprostranjeno i uglavnom skriveno. Rodni aspekti starenja ukazuju da su starije žene u odnosu na starije muškarce u većem riziku od nasilja. Istraživanja potvrđuju da je 16 odsto žena pretrpelo neki oblik nasilja, nakon što su napunile 65 godina života.

Starije žene trpe nasilje i u javnom prostoru i to posebno otmice tašni, novčanika ili nakita. Čak i od 12 odsto onih koje to prijave policiji, svaka druga navodi da ništa nije preduzeto po tom pitanju. Ovo je konstatovano u istraživanju nasilja prema ženama i devojčicama u javnom prostoru koje je sprovelo udruženje građanki Fem Platz 2022. godine.

Nasilje nad starijim osobama, a posebno nad starijim ženama, prisutno je i u institucijama sistema, ali se tek o tome veoma retko ili uopšte i ne govori.

Neke starije žene ne prijavljuju nasilje zbog straha, zbog sramote, neznanja kome i kako treba da se obrate ili iz uverenja da im niko neće poverovati i neće ih zaštititi. Čak i kada prijave nasilje kojem su izložene, nedovoljno su podržane od strane službi za podršku. To potvrđuju i intervjuisani stručnjaci, učesnici Ankete o nasilju nad ženama, koju je sproveo OEBS, 2018. godine.

Gotovo 30 odsto žena svih dobi slaže se da je nasilje u porodici privatna stvar i da se ono treba rešavati u okviru porodice, dok čak 85 odsto žena smatra da je, generalno, nasilje nad ženama od strane partnera, poznanika ili stranaca veoma uobičajeno.

UG „Snaga prijateljstva – Amity“ moli nadležne institucije sistema da dosledno primenjuju važeću zakonsku regulativu i reaguju, multidisciplinarno i međusektorski, na svaku prijavu nasilja nad starijim ženama i da adekvatno sankcionišu vinovnike nasilja.

Neophodno je podzakonskom regulativom doneti protokole za preveniranje nasilja prema starijima poput onih za preveniranje nasilja prema deci i propisati konkretne mere za skrining nasilja nad starijima, prvenstveno u sektoru zdravstvene zaštite (kod izabranog lekara, koga svaka starija osoba poseti makar jednom godišnje) i u sektoru socijalne zaštite gde stariji odlaze da bi iskoristili neko od prava iz socijalne zaštite.

Fotografija: Emma Van Sant sa Unsplash