Lične finansije Moja Penzija Penzije

Vrednosni papiri i akcije na berzi kao investicija u 21. veku

Da li ćemo biti smešni u novom globalnom svetu ako za 50 godina pokažemo papir na kom piše da imamo neka prava, neki udeo, negde?

Hartije od vrednosti, akcije, vlasništvo u IT kompanijama ili onim iz oblasti energetike, čak i da su relativno lako dostupni čoveku sa prosečnim primanjima, predstavljaju veliki rizik. On se kompezuje i mogućim velikim dobicima, ali, teško da postoji hartija koja garantuje svoju vrednost za godinu, pet ili pedeset godina.

Svedoci smo da ovakav kapital može kolabrirati u roku od svega nekoliko meseci. Naša investicija je mikroskopski mala i nestaće u tom periodu, dok će one velike za kratko da se skupe pre nego što opet narastu u još veće. Uvek kada se berzansko poslovanje povrati na prethodni nivo lako je uočiti da je tokom krize još veći deo kapitala u rukama sve manjeg broja ljudi i kompanija.

Naravno, uvek možemo posvetiti karijeru i život takmičenju na berzi. Hoćemo li stići da budemo dovoljno veliki da nas ne usisa neka nova kriza za 20 ili 40 godina? Da li ćemo biti smešni u novom globalnom svetu ako za 50 godina pokažemo papir na kom piše da imamo neka prava, neki udeo, negde? Hoće li berza uopšte postojati ili će je zameniti nešto drugo?

Da li smo spremni na život u kom naš kapital neprekidno ima oscilacije svoje vrednosti, dnevne, mesečne, godišnje? Šta ako nam kapital zatreba baš onda kada mu je vrednost na dnu? Možda je pouzdanije uložiti u nešto drugo?


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija