Lične finansije Moja Penzija Penzije

Nematerijalni kapital kao dugoročna investicija za 21. vek

Svaki kapital je dobar, ali onaj nematerijalni, ljudski, duhovni, iskustveni, emotivni kapital koji stičemo celog života jedini je koji ne zavisi samo od tehnologija, od tuđih političkih odluka, od virtuelnih vrednosti u računarima, od globalnih kretanja i klimatskih promena.

Naš nematerijalni kapital prvo leži u nama, a zatim u našim vezama sa drugim ljudima. Ako smo skromni i svakog trenutka svesni da je zdravlje najpreče, da su porodica i prijatelji bogatstvo, da ćemo umeti da preživimo sa malo i kada svi drugi naši “kapitali” propadnu ili se rastoče, onda zaista možemo reći da posedujemo trajne vrednosti.

Nematerijalni kapital znači da imamo snage za nove početke, za teške odluke, za trpljenje, znači da, u danima blagostanja, imamo živo sećanje na lošije dane i moguće nevolje i prema tome se vladamo. Porodica i prijatelji mogu nam pronaći zaposlenje, ili krov nad glavom, ako bez jednog, ili oba, ostanemo.

U vremenu kada se reči “poverenje”, “partner”, “prijatelj”, tako često čuju samo u reklamama za kredite i druge finansijske usluge, možda je krajnje vreme da se setimo koji je zaista, od svih oblika kapitala i dugoročnih investicija u ovom, 21. veku, istinski trajan i samo naš, uvek.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija