Početna Magazin Godine Ekonomija Plemeniti metali kao investicija u 21. veku

Plemeniti metali kao investicija u 21. veku

Šta ako otkrijemo ogromna nalazišta zlata na većim dubinama zemljine kore koje će nam postati relativno lako dostupno razvojem tehnologije?

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Vrednost plemenitih metala možemo posmatrati kroz zlato. Otkuda njemu takva vrednost kroz istoriju? Nije se moglo naći u prevelikim količinama, nije rđalo, nije stradalo od vlage, ostajalo je isto vekovima. I tako je od nastanka civilizacije do danas. A sutra?

Šta ako otkrijemo ogromna nalazišta zlata na većim dubinama zemljine kore koje će nam postati relativno lako dostupno razvojem tehnologije? Šta ako otkrijemo da zlata ima toliko da je isplativije pozlaćivati oluke, ograde, krovove, umesto što danas za te svrhe koristimo cink?

Ne pričamo o 2200. godini, pričamo o 2040, ili 2060. godini, o 21. veku, ovom veku. Šta ako klimatske promene učine da se otopi led Sibira ili Antarktika gde otkrijemo da zlato možemo kopati u površinskim rudnicima? I šta ako sakupimo kilo ili deset kila zlata? Gde ga čuvamo? Koliko će koštati sef u banci za 40 godina nadzora? Kilo? Pet? Deset? Šta ako nam obiju dom i detektorima pronađu gde ga krijemo?

A dijamanti? Danas već od pepela kućnih ljubimaca, pa i dragih osoba, pravimo dijamante. Ugljenik je jedan od najrasprostranjenijih elemenata u prirodi. Šta ako počnemo da pretvaramo CO2 u dijamante (C) i gorivo (O2) nekom isplativom tehnologijom budućnosti? Možda je pouzdanije uložiti u nešto drugo?