Vranjska banja nakon privatizacije

Kako izgleda Vranjska banja nakon privatizacije? Šta se dešava sa ovom banjom koja je otuđena od Fonda PIO i prodata Milenijum timu, kompaniji kojoj je dat i novac iz budžeta na ime razvoja banjskog turizma? Ovo su istraživali novinari televizije Insajder.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fotografija: Insajder

Nakon privatizacije čitavog centralnog dela Vranjske banje, kompanija Milenijum tim najavila je gradnju luksuznog kompleksa. Ovu gradnju je podržala lokalna samouprava, kroz ulaganja u infrastrukturu, kao i država koja je ovoj kompaniji na ime najavljenih investicija odobriila bespovratnu pomoć u iznosu od 10 miliona evra.

Kasni se sa radovima u banji. Od najavljenih 65 miliona evra, prema evidenciji Ministarstva privrede, kompanija Milenijum tim je do sada uložila tek šest miliona. Međutim, iz Ministarstva privrede kažu da još nema osnova za raskid ugovora.

Predstavnici ove kompanije su obećavali dva luksuzna hotela, medicinski i spa centar, vile. Ulaganja Milenijum tima u Vranjsku banju trebalo bi da budu vredna ukupno oko 65 i po miliona evra, i sve to do kraja 2023. godine.

I najviši državni zvaničnici su obećavali.

„2023. je tu, sutra. Brzo će doći. I brzo će doći vreme kada ćemo mi postaviti, odnosno vratiti, Vranjsku banju tamo gde joj je bilo mesto nekada. Vranjska banja je bila poznata u Evropi, mi ćemo sve podsetiti na Vransjku banju”, rekla je u junu 2021. predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Dve godine kasnije izgrađen je temelj jednog od planiranih hotela.

Ulaganja Milenijum tima i novčani podsticaji

Prošle godine, prema istraživanju Insajdera, suprotno Ugovoru koji su potpisali sa Ministarstvom privrede, kompanija Milenijum Tim nije dostavila dokaze o ulaganjima u Vranjsku banju.

Milenijum timu, koji je privatizovao nekoliko objekata u Vranjskoj banji, država je 2021. na ime najavljenih investicija odobrila bespovratnu novačnu pomoć u iznosu od 10 miliona evra. Subvencije su uslovljene prethodnim ulaganjima. Na pitanje Insajdera da li su izvršena ugovorena ulaganja, iz Ministarstva privrede za emisiju Marker navode da Milenijum tim 2022. nije podneo zahtev za isplatu novčanih podsticaja koja su im odobrena.

„Društvo za inženjering i usluge ‘Milenijum resorsts doo’ iz Beograda nije obavestilo ovo ministarstvo o eventualnom odustanku od realizacije investicionog projekta, što bi bio osnov za sporazumni raskid Ugovora.“, navodi se u dopisu Ministarstva.

Iz Ministarstva privrede u odgovoru Markeru tvrde i da se nisu stekli uslovi za jednostrani raskid, jer rok za realizaciju Investicionog projekta Mlenijum tima u Vranjskoj banji još traje. Inače, rok za završetak investicije, kao i dinamika ulaganja Milenijum tima, do sada su dva puta menjani. Za nepune dve godine potpisana su dva aneksa Ugovora.

Tako je umesto do kraja 2023. sada predviđeno da projekat u Vranjskoj banji bude završen do kraja 2025. Umesto prvobitno ugovorenih ulaganja u iznosu od 34,6 miliona evra do kraja prošle godine, aneksima je taj iznos smanjen na 14,3 miliona evra do kraja 2022. Međutim prema javno objavljenim podacima Ministarstva privrede, Milenijum tim je do sada uložio tek šest miliona evra i to u prvoj godini nakon potpisivanja ugovora. Zauzvrat su im isplaćene subvencije u iznosu od oko pola miliona evra.

Kupovina imovine Fonda PIO (sadašnjih i budućih penzionera Srbije)

Milenijum tim je u Vranjskoj banji kupio imovinu Fonda PIO i Republike Srbije. Kako je prikazano u Insajderovom serijalu „PIO fond- svačiji i ničiji„, kompanija je prvo za 250.000 evra kupila zemljište penzijskog fonda na kome se godinama nalazio nezavršeni hotelski objekat od 16. 000 kvadrata. Iako je u taj objekat Fond PIO svojevremeno uložio 11 miliona evra, prodat je za nula dinara. Neposredno pre privatizacije, građevinska inspekcija Vranja, prvi put tokom 40 godina a na usmeni zahtev opštine, izvršila je inspekciju i naložila rušenje hotela iz bezbednosnih razloga. Tako je smanjena vrednost imovine ponuđene na prodaju. Na kraju je otuđeno samo zemljište iako u vreme prodaje objekat nije još srušen.

„Ugovor koji je zaključen, zaključen je suprotno Zakonu o prometu nepokretnosti. Upravo zemljište prati sudbinu objekta, a ne obrnuto. Vi imate situaciju gde je jedan objekat postao nevidljiv, kao da ne postoji. Prodato je samo zemljište, bez objekta, iako je objekat 16.000 metara kvadratnih. Nedovršen, doduše, ali je upisan. Tamo postoji zabeležba“, rekao je za Insajder Valerijan Kadijević, bivši pomoćnik direktora Sektora za imovisnke poslove Fonda PIO.

Kupili i državnu bolnicu u Vranjskoj banji

Osim imovine Fonda, Milenijum tim je u Vranjskoj banji kupio i državnu bolnicu.

Zanimljivo je da je država pre prodaje naručila dve procene vrednosti te imovine. Nakon što je prva proceniteljska kuća utvrdila da Specijalna bolnica Vranjska banja vredi 2,1 milion evra, naknadano je angažovan drugi procenitelj. Novom procenom cena je smanjena 2,5 puta – na 870 hiljada evra.

Penzin podseća i na Izveštaj Saveta protiv korupcije:

„…Savet mora ukazati na nedopustivu činjenicu da je prodaja Specijalne bolnice za rehabilitaciju Vranjska banja izvršena u vreme najintenzivinjeg trajanja drugog talasa panedemije virusa Covid-19 jula meseca 2020. godine, kada je u Opštini Vranje proglašena vanredna situacija, te da je Specijalna bolnica za rehabilitaciju Vranjska banja sa 120 ležajeva, zbog prodaje Uredbom Vlade Republike Srbije, brisana iz mreže zdravstvenih ustanova Republike Srbije u vreme kada se u bolnicama u Vranju i Pčinjskom okrugu tražio krevet više za obolele od virusa Covid-19, sa nažalost svakodnevnim i višestrukim smrtnim ishodima.“ V: Nastavlja se rasprodaja naših banja – prodata banja „Zlatar“

Iako je sada u privatnom vlasništvu Milenijum tima, Specijalna bolnica Vranjska banja se i ove godine našla na spisku ustanova u kojima će boraviti penzioneri o trošku penzijskog fonda.

Izvor: Insajder

* Podnaslovi – redakcija portala Penzin