Početna Magazin Godine Golubovi otkrivaju rak dojke

Golubovi otkrivaju rak dojke

Golubovi otkrivaju rak dojke

Golubovi imaju odličan vid i mogu biti istrenirani da razaznaju maligne od benignih tumora dojki, otprilike isto onako kao što bi to radili i radiolog ili patolog – gledanjem mamografa  ili snimka biopsije.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Naučnici sa Univerziteta u Ajovi eksperimentisali su sa 16 ptica. Sve su već ranije učestvovale u istraživanjima, pa su verovatno shvatale pravila: dobiće hranu ako pogode, neće ako ne pogode.

Kako piše Njujork Tajms, naučnici su stavili golubove u male kutije sa monitorima osetljivim na dodir, na kojima su prikazivani snimci tkiva grudi. Onda su ih naučili da kljucnu plavi pravougaonik kada ugledaju benigno tkivo ili žuti kada se na snimku vidi maligno.

U prvom eksperimentu, pticama su prikazani crno-beli i snimci u boji, kao i sa različitim stepenom uvećanja, na kojima je nasumično bilo maligno ili benigno tkivo. U drugom eksperimentu, golubovi su testirani da bi se utvrdilo da li mogu da na mamografu raspoznaju kalcifikaciju, koja se povezuje sa kancerom i koju radiolozi često teško prepoznaju. U trećem testu, pticama su pokazani mamogrami kako bi se utvrdilo da li mogu da razlikuju benignu od maligne mase.

Istraživanje je objavljeno u časopisu PLOS One. Golubovi su brzo naučili da razlikuju benigno od malignog tkiva grudi u prvom eksperimentu. Prosek tačnih „odgovora“ bio je 87 odsto na snimcima na kojima su trenirani i samo nešto slabiji – 85 odsto, na snimcima koje su prvi put gledali.

Na drugom testu, bili su podjednako dobri, naučivši da prepoznaju suptilne znake kalcifikacije sa tačnošću od 85 odsto nakon dvonedeljnog treninga.

Međutim, nisu bili podjednako dobri na testu prepoznavanja malignih masa na mamografima. Neke od ptica su bile precizne 80 odsto, neke samo 60, a jedna je samo slučajno „ubadala“ tačne odgovore.

Golubovi, piše Njujork Tajms, neće zameniti radiologe i patologe u skorije vreme. Ali, autori istraživanja zaključuju da bi oni mogli biti korisne zamene za ljude u istraživanjima čitanja medicinskih snimaka jer bi mogli da se koriste repetitivno, što bi malo koji čovek podneo.

Golubovi bi takođe mogli biti korisni u proučavanju uticaja tehničkih aspekata parametara boje – na primer, kontrasta i osvetljenosti, na tačnost opažanja.