„Vodič za penzionere“ – 780.000 evra iz džepova penzionera

Fond PIO (dakle – osiguranici i korisnici ovog fonda) platio je oko 780.000 evra za „Vodič za penzionere“. Vodič je hitno spremljen po nalogu Vlade kako bi se penzioneri obavestili o uslugama.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

IlustracijaFreepick 

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fond PIO) pripremio je „Vodič za penzionere“ i platio njegovo štampanje. Tiraž ove brošure je milion i šesto hiljada. Ona će stići na adrese svih penzionera u Srbiji.

Trošenje sredstava Fonda PIO

Za štampanje „Vodiča za penzionere“ i nabavku koverti, Fond PIO dodelio je dva ugovora ukupne vrednosti 780.000 evra (92,1 milion dinara).

Kako piše „Nova ekonomija„, posao štampanja ovog vodiča dobilo je javno preduzeće „Službeni glasnik“. Ovaj posao je vredan 79 miliona dinara (673.000 evra). Koverte za slanje vodiča nabavljene su od kompanije „Anr Company“ za 13 miliona dinara (111.000 evra).

Oba ugovora dodeljena su putem najnetransparetnijeg postupka javne nabavke – u pregovaračkom postupku bez objavljivanja javnog poziva. U obaveštanju Fonda PIO je objašnjeno da je to urađeno zbog „hitnosti postupka“.

Vlada Republike Srbije je, na predlog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, donela zaključak kojim je naložila Fondu PIO da odštampa brošure za penzionere, nabavi koverte i distribuira brošure. Ovo je, prema zaključku, bilo potrebno uraditi najkasnije do 10. februara.

Razlog za štampanje „Vodiča za penzionere“

Vlada je naložila „preduzimanje hitnih mera“ koje su neophodne za obaveštavanje „penzionera o dostupnosti svih vidova društvenog standarda i mogućnostima korišćenja usluga društveno odgovornih privrednih subjekata“.

Kako piše Nova.rs, koverte sa „vodičem za penzionere“ već su počele da stižu na adrese korisnika penzija u Srbiji. Na poleđini koverti piše da je pošiljalac Fond PIO. Na prvoj strani se nalazi fotografija i poruka Aleksandra Vučića, predsednika države i lidera vladajuće SNS.

Neimenovani sagovornik Nova.rs kaže da je priprema ovog vodiča rađena po nalogu Relje Ognjenovića, novog direktora Fonda PIO: radi upravo po njegovom nalogu.

Podsećamo na tekstove:

„U Fondu su u subotu počeli da pakuju taj promo materijal. Rečeno je da se štampa 1,6 miliona komada i da se što pre treba da se podeli penzionerima. Zaposlenima su rekli da će se raditi prekovremeno zbog toga i da se počinje već u subotu. Radilo se dodatno po četiri sata da bi se stiglo. To je bukvalno nametnuto kao obaveza zbog čega su mnogi negodovali“, kaže izvor portala Nova.

Zabrinjava činjenica da se na ovaj način koristi novac Fonda PIO za političku promociju, što je protivzakonito.