Vladin predlog: 17,8 odsto povećanje minimalca

Na današnjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta Vlada je predložila da povećanje minimalca bude 17,8 odsto. Sindikati i poslodavci se ne slažu. Ali ako se tri strane ne dogovore, Vlada je ta koja će odlućiti.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Slika: L.S. Lauri, Odlazak na posao

Na današnjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta (SES) nije postignuta saglasnost u vezi sa povećanjem minimalne zarade. Vlada Srbije predložila je povećanje minimalca za oko 17,8 odsto. Ako bi taj predlog bio usvojen, minimalna zarada u Srbiji 2024. godine bila bi 47.154 umesto sadašnjih 40.000 dinara.

SES, koji čine predstavnici reprezentativnih sindikata, države i poslodavaca, najkasnije do 15. septembra treba da utvrdi visinu minimalne cene rada za 2024. godinu. Ukoliko to telo ne donese odluku u roku od 15 dana od početka pregovora, konačnu reč ima Vlada Srbije.

Sindikati traže da se vrednost minimalne zarade izjednači sa potrošačkom korpom. To bi značilo da povećanje minimalca na oko 52.000 dinara, tj. za oko 30 odsto.

Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije kaže da bi deo privrede imao problema da isplati minimalne zarade za 2024. godinu ako bi ona bila 47.154 dinara.

Atanacković smatra da je država učinila veliki ustupak sindikatima ovim predlogom ako inflacija 2024. godine padne na nekoliko procenata.

„Povećanje od 17,8 odsto je veliko ako padne inflacija na 5 odsto. Ako inflacija ostane visoka, povećanje minimalne zarade će biti podnošljivo“, napomenuo je Atanacković.

Ako se ne uslaglase stavovi, Vlada Srbije će, verovatno, usvojiti sopstveni predlog o povećanju minimalca za 17,8 odsto.

Atanacković je rekao da je Vlada Srbije kompenzovala i povećan izdatak poslodavaca zbog tog rasta minimalca, time što je podigla neoporezivi iznos sa 21.712 na 25.000 dinara. Dodao je da je Siniša Mali nagovestio neke vrste pomoći, kao što su krediti, za firme koje budu imale problema u isplati minimalnih zarada. Ministar nije precizirao o kojoj vrsti pomoći se radi.

Izvor: Ekapija