Početna Magazin Godine Društvo Penzioneri spasili Veliku Britaniju

Penzioneri spasili Veliku Britaniju

Škotska ostaje u Velikoj Britaniji zahvaljujući visokoj izlaznosti penzionera – jedine starosne grupe koja je većinom glasala za ostanak u zajedničkoj državi sa Engleskom i Velsom…

Britanski mediji ocenjuju da je odluka Škota da ostanu u sastavu Velike Britanije na referendumu održanom 18. septembra 2014. godine, zapravo posledica visoke izlaznosti penzionera – jedine starosne grupe koja je većinom glasala za ostanak u Britaniji. 
Tako se čini da je poziv engleskih političara starijim Škotima „da pričaju deci kako su se zajedno borili u Drugom svetskom ratu“ urodio plodom.

Ekonomist komentariše da je zajednička država preživela ali da se nalazi na „aparatima za veštačko disanje“. Referendum je prelomilo svega 200.000 glasova više za ostanak u okviru Velike Britanije.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Tako se ispostavilo da je veoma agresivna kampanja protiv nezavisnosti koja je vođena mahom iz Londona urodila plodom. Škoti su poslednjih meseci mogli da slušaju o padu standarda, neizvesnosti buduće valute i odnosa sa Evropskom unijom, najavljivane su selidbe kompanija, itd.

Sada se najavljuju veće nadležnosti, ne samo za Škotsku nego i za Vels i Severnu Irsku. Ipak, gledano odavde, sa Balkana, bilo je zanimljivo još jednom posmatrati kako pokreti za nezavisnost imaju različitu podršku „međunarodne zajednice“, zavisno od toga gde se događaju.