Početna Magazin Godine Društvo Penzioneri spasili Veliku Britaniju

Penzioneri spasili Veliku Britaniju

Škotska ostaje u Velikoj Britaniji zahvaljujući visokoj izlaznosti penzionera – jedine starosne grupe koja je većinom glasala za ostanak u zajedničkoj državi sa Engleskom i Velsom…

Britanski mediji ocenjuju da je odluka Škota da ostanu u sastavu Velike Britanije na referendumu održanom 18. septembra 2014. godine, zapravo posledica visoke izlaznosti penzionera – jedine starosne grupe koja je većinom glasala za ostanak u Britaniji. 
Tako se čini da je poziv engleskih političara starijim Škotima „da pričaju deci kako su se zajedno borili u Drugom svetskom ratu“ urodio plodom.

Ekonomist komentariše da je zajednička država preživela ali da se nalazi na „aparatima za veštačko disanje“. Referendum je prelomilo svega 200.000 glasova više za ostanak u okviru Velike Britanije.

Tako se ispostavilo da je veoma agresivna kampanja protiv nezavisnosti koja je vođena mahom iz Londona urodila plodom. Škoti su poslednjih meseci mogli da slušaju o padu standarda, neizvesnosti buduće valute i odnosa sa Evropskom unijom, najavljivane su selidbe kompanija, itd.

Sada se najavljuju veće nadležnosti, ne samo za Škotsku nego i za Vels i Severnu Irsku. Ipak, gledano odavde, sa Balkana, bilo je zanimljivo još jednom posmatrati kako pokreti za nezavisnost imaju različitu podršku „međunarodne zajednice“, zavisno od toga gde se događaju.