Magazin Godine Zdravlje

Visok krvni pritisak čuva stare od demencije

Istraživači sa univerziteta Kalifornije istraživali su vezu između rizika od demencije, starosnog doba u kom je dijagnostifikovana, i podataka o visini krvnog pritiska kod 90-godišnjaka.

Ukupno 625 ispitanika praćeno je na svakih šest meseci, od kojih neki i po 10 godina. Na početku istraživanja nijedan od njih nije imao demenciju, a prosečna starost iznosila je 93 godine. Dve trećine bile su žene.

Utvrđeno je da oni kojima se pojavio visok krvni pritisak između 80. i 89. godine života imaju značajno manji rizik da razviju demenciju, u odnosu na one kojima je krvni pritisak ostao na normali.

Oni kojima se visok krvi pritisak pojavio posle 90. godine života bili su pod još manjim rizikom. Rezultat je isti nezavisno od toga da li su ispitanici koristili lekove za regulisanje visokog pritiska ili ne.

Istraživači su napomenuli da “apsolutno ne preporučuju da se visok krvni pritisak kod starih ne pokušava tretirati”.

Neki prethodni rezultati pokazivali su da lekovi protiv visokog krvnog pritiska mogu istovremeno umanjiti rizik od razvoja kognitivnih problema, piše Dejli Mejl.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija