Početna Magazin Godine Ekonomija Penzije moraju biti obuhvaćene merama štednje

Penzije moraju biti obuhvaćene merama štednje

Srbija bi morala da počne da sprovodi fiskalnu konsolidaciju, a ne postoji nijedno ekonomsko opravdanje da penzije budu izostavljene iz mera koje treba da uslede. 

Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković rekao je, pred Uskrs, da Srbija zavisi od zaduživanja i da je svake godine potrebno oko 5,5 milijardi evra kako bi se pokrila rupa koju stvaraju budžetski deficit i otplata javnog duga.

„Pošto ovu zavisnost ne možemo da smanjimo na kratak rok, čak i da se odmah sprovede najjača moguća fiskalna konsolidacija, jasno je da smo ‘na ivici noža’ i da bi eventualni prestanak dotoka svežih kredita značio stihijsko prilagođavanje„,  ocenio je.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Vučković je rekao da je teško proceniti kada bi kreditori mogli da odustanu od Srbije, ali je jasno da oni očekuju ozbiljne mere kako ne bi povlačili novac.

Zbog svega toga Srbija bi morala da počne da sprovodi fiskalnu konsolidaciju. Smatra da ne postoji nijedno ekonomsko opravdanje da penzije budu izostavljene iz mera koje treba da uslede.

„Prema odnosu mase penzija prema onome što stvaramo, prema odnosu penzije i plate, pa čak i prema iznosu penzije u evrima, mi smo prevršili svaku meru i ne možemo da se poredimo s drugim zemljama“, ističe Vučković...