Početna Magazin Godine Uticaj jin i jang aspekata hrane na zdravlje i vitalnost – Hrana za či jetre

Uticaj jin i jang aspekata hrane na zdravlje i vitalnost – Hrana za či jetre

U tradicionalnoj kineskoj medicini, či jetre povezana je sa elementom drveta, sa kiselošću i sa besom.

Iz perspektive savremene zapadne medicine, jetra je najveći organ u trbušnoj duplji. Njena težina varira od jednog i po do dva kilograma kod zdrave odrasle osobe, a do 25 odsto krvi može se nalaziti u jetri u bilo kom trenutku.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Jetra je složeni organ koji igra presudnu ulogu u regulisanju procesa koji nas održava u životu i obavlja mnoge komplikovane zadatke koji su od suštinske važnosti za pravilno funkcionisanje celog tela. Otprilike sve što se proguta i apsorbuje u krvotok na kraju će proći kroz jetru.

Ona radi 24 sata dnevno i obavlja širok spektar aktivnosti koje uključuju regulaciju, metabolizam, sintezu i detoksikaciju. Deo tog procesa obavlja se danju, kada jetra funkcioniše u kataboličkim procesima (razgradnja), ali mnogo toga što jetra radi kada je u pitanju detoksikacija dešava se dok spavamo, dok ona obnavlja u anaboličkom procesu. Zato je spavanje od suštinskog zančaja za optimalno funkcionisanje jetre.

U tradicionalnoj kineskoj medicini, či jetre povezana je sa elementom drveta, sa kiselošću i sa besom. Namirnice koje hlade i podržavaju funkciju jetre uglavnom su tamnozeleno povrće koje gorči, kao što su kelj, spanać, raštan, lišće cvekle i repe, maslačak, zelena salata, endivija, radič i rukola.

Gorke namirnice sadrže mnoge važne fitonutrijente i, ako bismo mogli da jedemo barem pola šolje dnevno, veruje se da bi to moglo dovesti do smanjenja učestalosti mnogih hroničnih bolesti. Druge namirnice koje pomažu zdravlje jetre su jabuke, artičoke, šumsko voće, krastvac, limun, kruške (naročito dobre za žučnu kesu) i rotkvice.