Usvojen dopunjen Zakon o PIO – povećanje penzija za novembar

Pored predloga rebalansa budžeta, Vlada je usvojila i dopunu Zakona o PIO čime je omogućeno povećanje penzija za novembar.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Na sednici održanoj 3. novembra Vlada Srbije je usvojila predlog rebalansa budžeta za 2022. godinu. Takođe je usvojen i dopunjen Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim se predviđa povećanje penzija za novembar.

Rebalansom budžeta su predviđeni ukupni prihodi i primanja u iznosu od 1.709,5 milijardi dinara. Poreski prihodi planirani rebalansom budžeta su 1.490,6 milijardi dinara, saopšteno je iz Vlade. Neporeski prihodi iznose 199,7 milijardi, a rashodi i izdaci 1.988,5 milijardi dinara.

Za kapitalne investicije izdvojeno je 419,2 milijardi dinara, odnosno 5,9 odsto BDP. Na nivou opšte države ta taj iznos je oko 512,7 milijardi dinara, odnosno 7,2 odsto BDP.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je Vlada usvojila rebalans budžeta jer su zabeleženi prihodi veći za 180 milijardi dinara. Država želi da plati sve svoje obaveze do kraja godine, pa će deficit biti 3,9 odsto BDP.

Siniša Mali je rekao da je obezbeđen novac i za isplatu jednokratne podrške za mlade od 5.000 dinara, kao i za infrastrukturne projekte. Takođe, naveo je i da je obezbeđen novac za povećanje penzija za devet odsto od 1. decembra.

Biće „povećane“ novembarske penzije

Članovi Vlade usvojili su i dopunjen Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju koji predviđa povećanje penzija za novembar 2022. godine u iznosu od devet odsto.

Podsećamo, „povećanje“ penzija je najavio i Aleksandar Vučić krajem jula:

„Evo, moje obećanje penzionerima: Ako nas ne udari baš sve, ako nas ne udari sve, oko struje gasa, uglja i svega drugog, idemo od oktobra. Tako da će prvo povećanje od nekih 9,6-10 posto dobiti već u prvoj polovini novembra za oktobar. Ako ne, krećemo od 1. novembra, što znači u prvoj polovini decembra dobijaju to povećanje. A onda, do 19,3 posto ide od prvog januara.“.

Evo kako glasi novousvojeni član (80V) Zakona o PIO:

„Izuzetno od člana 80. ovog zakona, penzija se počev od penzije za mesec novembar 2022. godine usklađuje za 9%. Usklađeni iznos penzije iz stava 1. ovog člana predstavlja osnov za dalje usklađivanje penzije u skladu sa članom 80. ovog zakona.” (PDF)

U Republici Srbiji, penzije se isplaćuju mesec dana kasnije. Ovo tzv. povećanje koje je zapravo pokušaj usklađivanja penzija sa troškovima života biće, dakle, vidljivo na penzionim čekovima koje će penzioneri dobiti u decembru.

Izvor: 021