„Povećanje“ penzija možda već od oktobra

Nakon predsednikove izjave da će „povećanje“ penzija ići već od oktobra, pored procenata nismo sigurni ni u datume. Ali su mnogi penzioneri, sigurno, obradovani.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Nakon ministra finansija Siniše Malog, o „povećanju“ penzija je govorio i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. Dok je jedan deo javnosti (priznajemo, i mi među njima) bio zbunjen procentima uvećanja o kojima je govorio ministar, bar su datumi bili jasni. Sada ni datumi nisu sigurni, ali je sigurno da će neki penzioneri biti obradovani predsednikovom izjavom da će „povećanje“ penzija ići već od oktobra.

Većina medija je odmah prenela da je predsednik Srbije rekao da će penzije biti povećane od oktobra meseca. Da ne bismo pogrešno preneli, baš kao i izjavu ministra finansija, i izjavu Aleksandra Vučića prenosimo od reči do reči.

„Za nas je strašno važno povećanje penzija od preko 19 odsto – 19,2-19,3. Deo ide od novembra, najkasnije od novembra. A pokušaćemo i od oktobra. Evo, moje obećanje penzionerima: Ako nas ne udari baš sve, ako nas ne udari sve, oko struje gasa, uglja i svega drugog, idemo od oktobra. Tako da će prvo povećanje od nekih 9,6-10 posto dobiti već u prvoj polovini novembra za oktobar. Ako ne, krećemo od 1. novembra, što znači u prvoj polovini decembra dobijaju to povećanje. A onda, do 19,3 posto ide od prvog januara“, rekao je Vučić.

Pretpostavljamo da sada, kada je Aleksandar Vučić govorio o „povećanju“ penzija, više neće biti drugih izjava. Kada i za koji procenat će penzije biti usklađene, ostaje da vidimo na jesen.

***

Nema nikakve veze sa penzijama u Srbiji. Ali pored toga što će neke pratioce Penzina iz Crne Gore zanimati, možda će i drugim čitaocima biti zanimljivo da saznaju kojim rečima je ministar finansija u Vladi Crne Gore Aleksandar Damjanović najavio povećanje penzija u ovoj zemlji.

„Ja mislim da su penzioneri podnijeli najviši teret nove poreske politike. (…) Ja sam najavio da ćemo ići sa mjerama prema penzionerima. Ukoliko ih sistemski nije moguće ostvariti, onda makar jednokratnim isplatama. Prvo penzionerima sa najnižim penzijama pa onda naviše. (…) Minimalna penzija biće povećana u septembru. Nadam se i u januaru ako ne bude izmaklo kontroli“, rekao je Damjanović.

FotografijaJamie Fenn za Unsplash