USPVLS: Podnošenje novog akta o pokretanju postupka ocene ustavnosti ukinutog zakona o smanjenju penzija

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije organizovalo je izradu i potpisivanje novog Akta o pokretanju postupka Ustavnog suda za ocenjivanje ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija. Prenosimo saopštenje.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije – USPVLS nastavlja kampanju „Stavimo tačku na pljačku penzionera“, do poništenja Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, akcijom „Narodni poslanici i penzioneri zajedno pred Ustavnim sudom Srbije“.

Udruženje je posle otkazivanja podrške aktu podnetom Ustavnom sudu Srbije 6. avgusta 2018. godine, od strane dela poslanika Srpske radikalne stranke, organizovalo izradu i potpisivanje novog Akta o pokretanju postupka Ustavnog suda za ocenjivanje ustavnosti, usklađenosti i saglasnosti sa međunarodnim konvencijama, Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, koji je ukinut 29. septembra 2018. usvajanjem Zakona o izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Podnošenjem akta o pokretanju postupka ocene ustavnosti, Ustavni sud Srbije je obavezan da oceni ustavnost Zakona. Na naš poziv upućen svim poslaničkim grupama odazvao se samo deo opozicionih poslaničkih grupa.

Predlog je potpisao 31 narodni poslanik što je prema Ustavu Srbije dovoljno da se pred Ustavnim sudom Srbije pokrene postupak. Narodne poslanike koji su potpisali akt, pred Ustavnim sudom Srbije će predstavljati prof. dr Miladin Ševarlić, dr Sanda Rašković Ivić, Balša Božović i Srđan Nogo.

Potpisivanjem Predloga poslanici su iskazali svoju odgovornost i posvećenost poštovanju zakonitosti, ustavnosti, ljudskih i imovinskih prava građana Srbije.

Pozivamo Ustavni sud da u skladu sa Ustavom Republike Srbije, Zakonom o Ustavnom sudu Srbije i zakletvom koju su sudije položile, hitno izvrši ocenu ustavnosti i saglasnosti Zakona sa Ustavom Republike Srbije, opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava i potpisanim međunarodnim konvencijama.

Predstavnici narodnih poslanika i udruženja su zajedno 14. novembra 2018. godine u 12 sati navedeni akt predali na pisarnici Ustavnog suda Srbije.

Građanima Srbije dokazujemo da još ima morala u politici i da se narodni poslanici i penzioneri mogu akciono objediniti na pitanju od izuzetne važnosti za sadašnje i buduće penzionere.

Jovan Tamburić, predsednik USPVLS-a