USPVLS: Penzioneri u subotu čekaju Predsednika Srbije na blokiranoj Gazeli

Iz USPVLS saopštavaju da penzioneri čekaju Predsednika Srbije na blokiranoj beogradskoj Gazeli. Dok on bude, kako je najavio, fotografisao, oni će njega – ponovo – pitati ono što ga pitaju već godinama. Prenosimo Saopštenje USPVLS.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Posle najave predsednika Srbije da će, u subotu 4. decembra 2021. godine, za vreme protestne blokade saobraćajnica, obići, razgovarati i fotografisati protestante, prihvtamo izazov i dostavljamo saopštenje.

Zbog diskriminacije, neusklađivanja i smanjivanja penzija, od 2014. do 2021. godine, organizovali smo i uredno prijavili 20 protesta sa zahtevima koji su Predsedniku Republike Srbije uredno dostavljani. Ni na jedan zahtev nismo dobili odgovor.

Pored protesta zbog donošenja zakona o ekspropijaciji, referendumu i narodnoj inicijativi kojima su nam ugrožena prava na imovinu i pravo da učestvujemo u predlaganju i donošenju odluka važnih za život naše dece i budućnosti Srbije, mi ćemo iskazati i svoje nezadovoljstvo zbog diskriminacije i nepravdi nanetih penzionerima.

Pozivamo predsednika Republike Srbije da nam se od 14 časova pridruži, bez buldožera, motki i farbe u blokadi mosta Gazela preko puta Sava centra – objektima koji su građeni i novcem Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.(Fond PIO). Hoćemo da predsednik fotografiše one koje je ojadio svojom ekonomskom politikom. Očekujemo tom prilikom da nam odgovori na pitanja koja mu uporno postavljamo od 2015. godine:

  1. Kada će predstavnicima penzionera i zaposlenih biti vraćeno većinsko upravljanje Fondom PIO i njegova otuđena imovina?
  2. Kada će penzionerima oštećenim smanjenjem penzija od 1. novembra 2014. godine do 30. septembra 2018. godine na osnovu nemoralnog i neustavnog Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, u skladu sa članom 58. Ustava Republike Srbije, neisplaćeno biti vraćeno sa kamatom?

Okupljanje penzionera za blokadu mosta Gazela biće na autobuskoj stanici na Autoputu Zagreb-Beograd preko puta Sava centra u Beogradu od 13 časova 4. decembra 2021. godine.

Jovan Tamburić, predsednik
Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije

Fotografija sa jednog od ranijih protesta penzionera