USPVLS: Penzije nisu svetinja – Smanjuju ih na svaki način

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije (USPVLS) upozorava da se penzije smanjuju na svaki mogući način. Usvajanjem budžeta za 2022. godinu ponovo je razotkrivena laž da su za ovu vlast „penzije svetinja“. Prenosimo Saopštenje USPVLS-a.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Vreme pripreme i usvajanja budžeta države je i vreme istina koje se ne mogu sakriti. Tako se i laž da su „penzije svetinja i da ih niko ne sme taknuti“ potpuno razotkriva u predogu Zakona o budžetu Republike Srbije za 2022. godinu.

Vše propusta i rešenja u Predlogu zakona demantuju da su penzije svetinja:

1.

Planirana dotacija iz budžeta Fondu PIO iznosi 125 milijardi i 470 miliona dinara. To je za 27 milijardi i 811 miliona dinara manje nego u 2021. godini ili za 88 milijardi i 760 miliona dinara manje nego u 2020. godini. Zbog toga što još uvek nisu utvrđene obaveze koje je država stvorila prema Fondu PIO, dotacije se bezgranično smanjuju na račun standarda penzionera. U zlatnom dobu Srbije se sve povećava samo se penzije i broj penzionera smanjuju. Učešće izdvajanja za penzije je od proklamovanih 11 odsto BDP smanjeno na 9,5 odsto BDP ili oko 750 milona evra.

2.

Predlogom nisu predviđena finansijska sredstva za povraćaj neisplaćenih delova penzija u periodu od 1. novembra 2014. do 30. septembra 2018. godine na osnovu neustavnog i nemoralnog Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija. Vlada Republike Srbije tako pokazuje svoj stav da je to završena priča. Treba li i može li otimanje od penzionera 840 miliona evra bez kamata biti završena priča?

3.

Usklađivanje penzija početkom 2022. godine od 5,5 odsto nije dovoljno da pokrije ni rast cena odnosno inflacije od 1. jula 2020. do 31. decembra 2021. godine. Na taj način će penzije, koje su prema analizi Ministarstva finansija tek 2021. godine dostigle realnu vrednost iz 2012. godine, ponovo biti realno umanjene. Usklađivanje penzija po švajcarskoj formuli sa podacima koji kaskaju za inflacijom šest meseci je prikriveno otimanje ionako sramotno niskih penzija. Sa penzijama koje manje vrede od onih u 2012. godini preko milion penzionera će preživljavati celu 2022. godinu i tu ništa neće promeniti ni predizborna dodela 20 000 dinara naših para.

4.

Doprinosi PIO na teret poslodavaca se umanjuju za novih 0,5 odsto i tako umanjuju prihodi Fonda PIO po tom osnovu za oko 50 miliona evra. Na takav način se smanjuju i penzije budućim penzionerima ako je to uopšte važno za preko 750.000 zaposlenih kojima se doprinosi uplaćuju na minimalnu osnovicu i koji sa punim stažom ne mogu da očekuju penziju veću od 150 evra. Smanjivanje obaveza poslodavaca je moralo da bude izvršeno na način koji ne ugrožava prihode RF PIO i visinu penzijske osnovice budućih penzionera.

5.

Budžetom nisu predviđena sredstva za ukidanje diskriminacije poljoprivrednih penzionera koji dobijaju najnižu penziju u visini od 12 582 dinara. Ova penzija je manja od najniže penzije u kategoriji zaposlenih i samostalnih delatnosti od 15 004 dinara. Očigledno da sve čega se dohvati Krkobabić postaje nemoguće…

6.

Predlogom je propuštena prilika da se oko 600 miliona evra koje Fond PIO dobija iz budžeta da bi ih prosledio Fondu za zdravstveno osiguranje na ime zdravstvene zaštite penzionera direktno uplati Fondu za zdravstvo. Praksa plaćanja doprinosa za zdravstvstveno osiguranje penzionera iz perioda kada se u Fondu od prihoda prelivalo mora biti prekinuta. Penzioneri, kao stariji od 65 godina, po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, imaju pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu. U tom smislu novac iz budžeta koji se izdvaja Fondu PIO da bi ga on prosledio Fondu za zdravstveno osiguranje treba direktno iz budžeta da se opredeli Fondu za zdravstveno osiguranje. Izdvajanje za zdravstveno osiguranje penzionera nije izdvajanje za penzije nego za zdravstvo. Izdvajanja za penzije bi tako bilo manje od 9 odsto BDP u odnosu na proklamovanih 11 odsto i potpuno bi se razotkrilo otimanje od penzionera preko jedne milijarde evra godišnje. Milijarda evra godišnje bi bila dovoljna za podizanje najniže penzije, vraćanje duga oštećenim penzionerima zbog smanjenja penzija i ukidanje doživotnih penala zbog odlaska u prevremenu starosnu penziju.

Budžetska preraspodela koja se od 2012. godine sprovodi smanjivanjem izdvajanja za penzije i povećavanjem izdvajanja za plate u javnom sektoru se nastavlja.

Iako je predsednik SNS i Republike Srbie izjavio da su penzije svetinja i da ne smeju da budu taknute. predlog budžeta pokazuje suprotno. Posebno nas vređa bahatost vlastodržaca koji smatraju da se to ne vidi ili, čak, da im stav penzionera o tome nije ni važan.

Jovan Tamburić
predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije