Povećanje plata u javnom sektoru 2022.

Sada je izvesno, budžetom za 2022. godinu predviđeno je povećanje plata u javnom sektoru. Planira se i zapošljavanje novih kadrova. Ovi planovi su, kažu, održivi.

Budžet Srbije za 2022. godinu je realni odraz naše ekonomske moći, izjavio je predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić. Kako prenosi RTS, Dačić je rekao da budžet za narednu godinu predviđa više novca za investicije i plate u javnom sektoru.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Plan je da državna kasa dogodine prihoduje 1.516,8 milijardi dinara. Planirani deficit iznosi tri odsto, budući da su planirani rashodi 1.717 milijardi.

Pored javnih investicija, najviše novca opredeljeno je za povećanje standarda zaposlenih u budžetskim institucijama.

Povećanje plata – kome koliko?

Državni sekretar Ministarstva finansija Saša Stevanović naveo je, kako prenosi Ekapija, da je budžetom za 2022. godinu predviđeno povećanje plata u javnom sektoru od 7,3 odsto u proseku.

Stevanović je objasnio da je planiran rast plata zaposlenih u javnom sektoru od sedam procenata. Plate zaposlenih u socijalnim službama, zdravstvu i vojsci porašće osam odsto.

Kako tvrdi Stevanović, i pored prosečnog povećanja plata od 7,3 odsto, smanjenje učešća plata u BDP-u biće nastavljeno i to „sa 10,2 odsto u ovoj na 10,1 odsto u 2022 godini“.

On je istakao da Ministarstvo finansija i Vlada predviđaju i sprovode u delo povećanje plata koje je apsolutno održivo, jer žele da obezbede njihov trajan i stabilan rast.

Za narednu godinu planirano je i povećanje broja zaposlenih kako u zdravstvu, tako i u nauci, obrazovanju. Država, kako je naveo Stevanović vodi računa o zapošljavanju novih kadrova.

Fotografijarawpixel.com