Početna Magazin Godine Srbija USPVLS: Manipulacije u najavama ukidanju zakona o smanjenju penzija

USPVLS: Manipulacije u najavama ukidanju zakona o smanjenju penzija

USPVLS: Manipulacije u najavama ukidanju zakona o smanjenju penzija

Predsedništvo Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije, povodom najava ukidanja Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, izdalo je saopštenje za javnost koje u celosti prenosimo.


Posle konferencije za medije 25. 5. 2018. godine na kojoj je Predsednik Srbije najavio ukidanje Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija i „ikad veće penzije“ i kritika javnosti što se bavi pitanjima koje nisu u njegovoj nadežnosti, nadležno ministarstvo je otpočelo rad na pripremi predloga zakona kojim bi to trebalo da bude regulisano.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U vezi sa tim, očigledna je medijska strategija Vlade Srbije u kojoj se prikrivaju važne činjenice i manipuliše penzionerima i svim građanima Srbije.

Posle skoro četiri godine primene zakona kojima je deo penzija smanjen i obustavljeno redovno usklađivanje svih penzija u skladu sa rastom troškova života, prikrivaju se sledeće činjenice:

  • Navedeni zakoni su pripremljeni i doneti bez javne rasprave uz manipulacije da će smanjenje biti 10 odsto i da će trajati tri godine. Činjenica je da su penzije smanjene od 22 do 25 odsto i da primena Zakona traje već četvrtu godinu. Na takav način je oštećeno preko 850 000 penzionera i naslednika preminulih jer im nije isplaćeno oko 850 miliona evra, u proseku po 1000 evra.
  • Zakoni su predloženi uz obrazloženje da Srbiji preti bankrot zbog dotiranja Fonda PIO od strane države. Činjenica je da, osim političkih izjava, uz odsustvo stvarnih podataka poslovanja Fonda PIO, nije formalno dokazana i proglašena ugroženost javnih finansija. Tada aktuelni ministar finansija Dušan Vujović je nekoliko puta izjavljivao da javne finansije nisu bile ugrožene i da su navedeni zakoni doneti zbog reforme penzionog sistema. U prilog ovom stavu su izmene Zakona o PIO kojima je smanjen broj članova Upravnog odbora fonda PIO i obezbeđeno podržavljenje njegovim upravljanjem sa većinom predstavnika države u njemu.
  • Saglasnost za donošenje zakona nisu dali penzioneri nego rukovodstva Saveza penzionera Srbije i lažna partija penzionera PUPS a sve zbog učešća u vlasti njihovih funkcionera. Parola da je važno da penzije budu redovne bez obzira na njihovu visinu je prevara i obmana za penzionere jer samo funkcionerima PUPS-a i ostalih stranaka u vlasti, visina penzije uopšte nije važna, zbog enormnih prihoda po osnovu bavljenja politikom.
  • Prekidom redovnog usklađivanja, sve penzije su od 2013. godine, po tom osnovu, izgubile trku sa inflacijom odnosno kupovnu moć za oko 15-20 odsto. Ekonomisti procenjuju da, na takav način, od 2015. do 2018. godine, penzionerima nije isplaćeno preko 600 miliona evra godišnje, odnosno preko 2,4 milijarde evra.
  • Inicijative za ocenu ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija Ustavni sud je 2015. godine Rešenjem odbacio uz obrazloženje kojima je faktički pokušao da opravda njegovo donošenje. Bez formalne ocene ustavnosti Zakona, Ustavni sud Srbije je sprečio podnošenje žalbi Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Najave ukidanja Zakona ponovo prate manipulacije penzionerima i javnošću Srbije u kojoj se ne postavljaju i ne daju odgovori na nekoliko važnih pitanja:

  1. Kada će Ustavni sud, na inicijativu Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije, izvrštiti ocenu ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, na osnovu akta o pokretanju postupka, koji je, u skladu sa Ustavom, potpisalo 27 poslanika Narodne skupštine Srbije?
  2. Kako će država u skladu sa čl. 20. stav 1., čl. 58. Stav 2. i čl. 178. Zakona o PIO, regulisati povraćaj neisplaćenih delova penzije sa zakonskom kamatom? Ignorisanje ove obaveze će dovesti do ogromnog broja sudskih parnica za nadoknadu štete. Istina, država će u takvom scenariju „uštedeti“ zbog neinformisanosti i bolesti velikog broja penzionera koji neće zatražiti zaštitu svojih prava na sudu. Postavlja se pitanje kakva je to država koja primorava svoje građane da se za svoja prava bore pred domaćim i međunarodnim sudovima.
  3. Kako će se penzije usklađivati posle ukidanja Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija? Najavljeno rešenje u kojem će Vlada Srbije odlučivati o usklađivanjima penzija će omogućiti nastavak siromašenja penzionera i političke zloupotrebe fonda PIO.

U medijskim nastupima se može razumeti nastojanje predstavnika vlasti i PUPS da izbegavaju razgovor o ovim pitanjima, ali gde nestade istraživačko, objektivno i kritičko novinarstvo? Samo na osnovu odnosa novinara prema ovim pitanjima može se pouzdano utvrditi koji mediji su pod kontrolom aktuelne vlasti.

Ovoga puta, za razliku od donošenja zakona o smanjenju i neusklađivanju penzija, Udruženje će, sa ostalim udruženjima penzionera, protestima ukazati na nemoralnost i neustavnost najavljenih zakonskih rešenja. Na ovakav način aktuelna vlast, među penzionerima, svojim postupcima proizvodi i političke nezadovoljnike jer je očigledno da samo promena političkog sistema i aktuelne vlasti može doneti pravdu u Srbiju.

Udruženje će nastaviti sa kampanjom Stavimo tačku na pljačku penzionera Srbije, da bi se oštećenim penzionerima i njihovim naslednicima nadoknadila učinjena šteta.

Jovan Tamburić,
Predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije