USPVLS: Kako penzioneri da prežive dok dobiju najavljeno usklađivanje

USPVLS je izdalo saopštenje za javnost povodom najavljenih tzv. „povećanja“ penzija. Ovo udruženje se pita kako penzioneri da prežive dok dobiju najavljeno usklađivanje.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Predsednik Republike Srbije je 15. juna 2022. godine potvrdio činjenicu, na koju nekoliko godina ukazujemo, da je učešće penzija sa 13 smanjeno na oko 9 odsto umesto na 11 odsto koliko je dogovoreno sa MMF 2014. godine. Efekat dodatnog smanjenja učešća troškova za penzije u BDP je oko 1,1 milijardi evra.

Rezultat takve politike je siromaštvo najvećeg broja i bedan položaj penzionera sa najnižim penzijama. Pokazatelj takvog položaja je povećanje mortaliteta penzionera u periodu od početka pandemije kovida do polovine 2022. godine u kojem je preminulo preko 59.800 penzionera više od proseka. Od toga je oko 25.000 ili 43 odsto poljoprivrednih penzionera.

Smanjenje realne vrednosti penzija je sprovedeno nepotpunim ili odsustvom redovnog usklađivanja od 2012. do 2019. godine i primenom takozvane švajcarske formule za usklađivanje od 2020. godine do danas. Doprinos takozvane švajcarske formule u smanjenju realne vrednosti penzija se ogleda u tome što se u njoj ne koriste statistički podaci iz druge polovine godine koja prethodi usklađivanju penzija tako da penzioneri žive sa tekućom inflacijom 18 meseci.

Najava vanrednog usklađivanja od devet odsto i redovnog od 11,2 odsto ne pokriva rast cena hrane od preko 25 odsto na koju penzioneri izdvajaju preko 80 odsto svojih primanja. Najava usklađivanja penzija sa rastom troškova i rastom zarada ne pokriva ni rast cena što pokazuje smanjenje učešća prosečne penzije od 58 odsto u 2012. godini na ispod 40 odsto u 2022. godini. Treba imati u vidu da se ovaj odnos povećava na početku godine. ali da on u toku godine dodatno pada i za 10 odsto…

Švajcarska formula koja se u Srbiji primenjuje tako da se ne koriste podaci iz druge polovine godine koja prethodi usklađivanju se nazivom i načinom primene pokazala kao prevara penzionera jer im je od 2020. godine dodatno smanjila realnu vrednost penzija. Metodologija redovnog usklađivanja penzija mora biti izmenjena tako da se ono vrši svakih šest meseci sa punim rastom cena i delom rasta zarada u prethodnoj godini.

Ponižavajuće za penzionere je da se od 15. juna 2022. godine svakodnevno objavljuju analize i izjave o enormnom povećanju penzija krajem ove i početkom sledeće godine a da penzioneri u isto vreme gladuju i u povećanom broju odlaze n onj svet.

Kritike nekih ekonomista koji u ovako nedovoljnom usklađivanju penzija vide opasnost za stabilnost javnih finasija previđaju da se penzije iz budžeta finasiraju sa manje od 15 odsto potreba i da se novac za redovno usklađivanje nalazi u prihodima Fonda PIO od povećanih doprinosa PIO i u budžetu od PDV na povećane prihode budžeta zbog povećanja cena. Penzioneri prihode budžeta svojom potrošnjom uvećavaju za oko 1,3 milijarde evra, a iz budžeta su 2022. godine dobili oko 1,2 milijarde evra.

Ponižavajući položaj najvećeg broja penzionera se mora popraviti izjednačavanjem i podiznjem najniže penzije te izmenom načina redovnog i vanredog usklađivanja penzija.

Jovan Tamburić, predsednik
Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije