Okrugli sto: Položaj penzionera u Srbiji

Položaj penzionera u Srbiji je bio tema Okruglog stola na kome je, pored predstavnika penzionerskih udruženja, učestvovala i ministarka za rad. Država je posvećena unaprađenju standarda penzionera kojima je zahvalna za razumevanje i za podršku finansijskoj konsolidaciji, kaže ministarka.

U Vrnjačkoj Banji se održava 15. Olimpijada sporta, zdravlja i kulture trećeg doba. U okviru Olimpijade, u organizaciji Sindikata penzionera Srbije ‘’Nezavisnost’’ održan je Okrugli sto „Položaj penzionera u Srbiji, povećanje penzija“. Na Okruglom stolu učestvovali su predstavnici penzionerskih organizacija iz Srbije, kao i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Zahvalnost ministarke

Darija Kisić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja rekla je na Okruglom stolu da je država posvećena unapređenju kvaliteta života penzionera i njihovom boljem statusu. Zahvalila je penzionerima što su imali veliko razumevanje za različite izazove sa kojima se država suočavala. Među tim izazovima je bila i finansijska konsolidacija.

Prema ministarkinim rečima, proteklih godina penzije su nekoliko puta povećane. Podsetila je i da je penzionerima isplaćivana i jednokratna pomoć, kao i da penzionere 1. novembra očekuje povišica od devet odsto.

Kisić je naglasila važnost stabilnosti penzijskog sistema. Dodala je da su penzije u ovoj godini sedam meseci isplaćivane bez ikakvih dotacija iz republičkog budžeta.

„To je odličan pokazatelj dobrog funkcionisanja države, jer se prvi put od osnivanja penzijskog fonda desilo da se penzije za kategoriju zaposlenih, koji su najbrojniji i čine 85 odsto ukupnog broja penzionera, isplaćuju iz izvornih prihoda tog fonda”, rekla je Kisić.

Naglasila je da je u budžetu Fonda PIO za 2022. godinu izdvojeno 650 miliona dinara za finansiranje troškova rehabilitacije korisnika penzija u zdravstveno-stacionarnim ustanovama i banjama, za finansiranje kulturnih i sportsko-rekreativnih manifestacija, kao i za solidarnu pomoć korisnicima sa najnižim penzijama.

Nakon formiranja Vlade, formiranje i komisije za probleme penzionera

Predsednik Saveza penzionera Srbije Andreja Savić rekao je da penzionerska populacija trenutno broji 1.669.000 ljudi i da su penzioneri do sada imali visoku svest i razumevanje za sve izazove sa kojima se država suočavala.

„Mi i ovim skupom pokazujemo da držimo otvorenim goruća pitanja i da nastojimo da u kontinuitetu, u skladu sa datim mogućnostima, pokušamo u socijalnom dijalogu sa državom da izdejstvujemo neka povoljnija rešenja”, rekao je Savić.

Na okruglom stolu je rečeno i da će posle formiranja nove Vlade Srbije početi rad zajednička komisija Ministarstva i predstavnika penzionerskih udruženja, u okviru koje će biti raspravljano o svim aktuelnim problemima penzionerske populacije i biti predlagana odgovarajuća rešenja.

Izvor: Politika
Fotografija: Penzin