Magazin Godine Zdravlje

Uspešna genska terapija Alchajmerove bolesti kod miševa

Španski istraživači uspešno su sproveli eksperimentalnu gensku terapiju na miševima sa Alchajmerovom bolešću

Kognitivno opadanje povezano je sa promenama ekspresije gena u mozgu, ali su transkripcioni mehanizmi koji se nalaze u osnovi oštećenja pamćenja kod kognitivnih oboljenja, kao što je Alchajmerova bolest, u velikoj meri nepoznati. 

Profesor Karlos Saura i njegov tim sa Nezavisnog univerziteta Barselone sproveli su eksperimentalnu gensku terapiju koja preokreće gubitak pamćenja kod miševa u ranim fazama bolesti Alchajmerove bolesti, objašnjeno je u sredu, 23. aprila u saopštenju Univerziteta. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu The Journal of Neuroscience.

Istraživači su ubrizgali u hipokampus, u oblast mozga koja je poznata po svojoj ulozi u pamćenju, virus – nosioca gena koji podstiče proizvodnju proteina Crtc1. Zna se da je ovaj protein blokiran kod pacijenata koji boluju od Alchajmerove bolesti. Kada protein Crtc1 ponovo počne da se stvara, on reaktivira gene koji su uključeni u formiranje dugoročnog pamćenja.

Prema rečima dr Saura, “ovo istraživanje otvara nove perspektive za prevenciju i terapiju Alchajmerove bolesti.” Laboratorija koja bude razvila lek koji omogućava aktivaciju Crtc1 proteina, mogla bi da dobije rezultate koji bi predstavljali začetak lečenja. Međutim, dug put predstoji pre nego što dođe do testiranja sa ljudima.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija