Kako do penzije? Moja Penzija Penzije

Uslovi za penziju 2016. godine: Starosne i prevremene penzije za muškarce i žene (VIDEO)

Penzin je pripremio za vas izvode iz Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji se odnose na uslove za penzionisanje u 2016. godini, i to: sve članove i stavove zakona koji se odnose na odlazak u starosnu ili prevremenu penziju, za muškarce i za žene, kao i za one koji su radili na radnim mestima sa beneficiranim radnim stažom.

Vaša podrška nam mnogo znači – Lajkujte Penzin na Fejzbuku!

Iz Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju

VI Uslovi za sticanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja
1. Starosna penzija

Član 19
Osiguranik stiče pravo na starosnu penziju:
1) kad navrši 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja;
2) kad navrši 45 godina staža osiguranja.

Član 19a
Izuzetno od člana 19. tačka 1) ovog zakona, osiguranik žena koja navrši najmanje 15 godina staža osiguranja, stiče pravo na starosnu penziju kad navrši:
2) u 2016. godini, 61 godinu života;

INFO: Obavezna zamena zdravstvenih knjižica

Kartica zdravstvenog osiguranja - KZO (prednja strana)
Kartica zdravstvenog osiguranja – KZO (prednja strana) – saznajte više klikom ovde!

1a Prevremena starosna penzija

Član 19b
Osiguranik stiče pravo na prevremenu starosnu penziju kad navrši najmanje 40 godina staža osiguranja i najmanje 60 godina života.

Član 19v

Izuzetno od člana 19b ovog zakona, osiguranik stiče pravo na prevremenu starosnu penziju kad navrši:

u 2016. godini, 40 godina staža osiguranja i najmanje 55 godina i osam meseci života (muškarac), odnosno 37 godina staža osiguranja i 55 godina života (žena);

VIII Utvrđivanje visine prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja
1a Prevremena starosna penzija

Član 70a
Visina prevremene starosne penzije određuje se na isti način kao i visina starosne penzije, s tim što se iznos tako određene penzije trajno umanjuje za 0,34% za svaki mesec pre navršenih 65 godina života.

Član 70b
Izuzetno od člana 70a ovog zakona, osiguraniku ženi se prevremena starosna penzija određuje na način kako se određuje starosna penzija, s tim što se iznos te penzije trajno umanjuje za 0,34% za svaki mesec ranijeg odlaska u penziju pre navršenih:

u 2016. godini, 61 godinu života;

INFO: Obavezna zamena vozačkih dozvola – saznajte više!

Vozačka dozvola "B kategorije" (lice): zamagljeni su lični podaci, podaci o SUP-u koji je izdao, fotografija vozača - Obavezna zamena starih do 10. juna 2017.
Vozačka dozvola “B kategorije” (lice): zamagljeni su lični podaci, podaci o SUP-u koji je izdao, fotografija vozača – Obavezna zamena starih do 10. juna 2017. – saznajte više na linku!

Član 71[s4]

Izuzetno od člana 13. ovog zakona, odnosno od člana 29. stav 1. Zakona, pravo na porodičnu penziju udova stiče kad navrši:

u 2016. godini, 52 godine i šest meseci života.

Izuzetno od člana 13. ovog zakona, odnosno člana 29. stav 2. Zakona, pravo na porodičnu penziju udova, koja je do smrti bračnog druga navršila 45 godina života stiče kad navrši:

u 2016. godini, 52 godine i šest meseci života.

Izuzetno od člana 13. ovog zakona, odnosno člana 29. stav 3. Zakona, udova koja u toku trajanja prava na porodičnu penziju stečenog na način iz člana 29. stav 1. tač. 2) i 3) Zakona, trajno zadržava pravo na porodičnu penziju i udova kojoj pravo na porodičnu penziju prestane posle navršene 45 godine života može ponovo ostvariti pravo na porodičnu penziju kad navrši:

u 2016. godini, 52 godine i šest meseci života.

Član 72[s4]
Izuzetno od člana 14. ovog zakona, odnosno člana 30. stav 1. Zakona, pravo na porodičnu penziju udovac stiče kad navrši:

u 2016. godini, 57 godina i šest meseci života.

Izuzetno od člana 14. ovog zakona, odnosno člana 30. stav 3. Zakona, udovac koji u toku trajanja prava na porodičnu penziju stečenog na način iz člana 30. stav 1. tač. 2) i 3) Zakona, trajno zadržava pravo na porodičnu penziju kad navrši:

6) u 2016. godini, 57 godina i šest meseci života.

Član 74[s4]
Izuzetno od člana 25. stav 1. ovog zakona, osiguraniku ženi uvećava se staž osiguranja za određivanje visine starosne penzije, kao i staž osiguranja i penzijski staž za određivanje visine invalidske penzije, i to:

u 2016. godini, za 11%;

6. Određene kategorije osiguranika
Član 42
Osiguranici – zaposleni koji rade na poslovima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem i koji mogu pod posebnim uslovima ostvariti pravo na penziju…
Član 43
Osiguranik iz člana 42. tač. 1) do 6) ovog zakona, kome prestane zaposlenje s pravom na penziju pre ispunjenja uslova iz člana 19. ovog zakona, stiče pravo na starosnu penziju ako je navršio najmanje 55 godina života i 25 godina staža osiguranja, od čega najmanje 15 godina efektivno provedenih na radnim mestima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem, u organu iz člana 42. ovog zakona.
Osiguranik iz člana 42. tačka 7) ovog zakona, kome prestane zaposlenje s pravom na penziju pre ispunjenja uslova iz člana 19. ovog zakona, stiče pravo na starosnu penziju ako je navršio najmanje 60 godina života i 25 godina staža osiguranja, od čega najmanje 15 godina efektivno provedenih na radnim mestima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem, u organu iz člana 42. ovog zakona.
Izuzetno od stava 1. ovog člana, i člana 19. ovog zakona, profesionalno vojno lice stiče pravo na starosnu penziju i to:
1) podoficir i oficir do čina pukovnika kad navrši 40 godina penzijskog staža i najmanje 53 godine života;
2) oficir čina pukovnika kad navrši 40 godina penzijskog staža i najmanje 54 godine života.
Izuzetno od stava 1. ovog člana, i člana 19. ovog zakona, policijski službenici – pripadnici specijalnih jedinica policije, pripadnici Bezbednosno-informativne agencije, pripadnici Vojnobezbednosne agencije i Vojnoobaveštajne agencije koji rade na posebno složenim, specifičnim, odnosno operativnim poslovima, stiču pravo na starosnu penziju kad navrše najmanje 53 godine života i 20 godina efektivno provedenih na tim poslovima.

Član 43a
Izuzetno od člana 43. stav 1. ovog zakona, osiguranik stiče pravo na starosnu penziju kad navrši:

u 2016. godini, najmanje 54 godine i četiri meseca života i 22 godine staža osiguranja od čega najmanje 12 godina efektivno provedenih na radnim mestima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem;

Član 22[s6]
Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije“, a primenjuje se od 1. januara 2015. godine, osim odredaba čl. 14. do 17. ovog zakona, koje se primenjuju od dana stupanja na snagu ovog zakona i odredbe člana 9. ovog zakona, koja se primenjuje od 1. januara 2032. godine.

penzin-fejzbuk-naslovna-slajder


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

73 Comments

Click here to post a comment
 • imam 36 ipo god staza i 58 god .Radim kao med sestra ,ako zakn kaze da za odlazak u starosnu penziju treba imati 65 god star i minimum 15 god staza, poslodavac hoce da me posalje u prevremenu penziju koja su moja prava i kakva .Unapred hvala

  • Nismo sigurni da poslodavac može da odlučuje o odlasku u privremenu penziju. Znamo da ima pravo da pošalje u starosnu… Pogledajte Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, ali i član 175. Zakona o radu (na linku) koji kaže:
   Član 175
   Radni odnos prestaje:
   1) istekom roka za koji je zasnovan;
   2) kad zaposleni navrši 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, ako se poslodavac i zaposleni drukčije ne sporazumeju;
   3) sporazumom između zaposlenog i poslodavca;
   4) otkazom ugovora o radu od strane poslodavca ili zaposlenog;
   5) na zahtev roditelja ili staratelja zaposlenog mlađeg od 18 godina života;
   6) smrću zaposlenog;
   7) u drugim slučajevima utvrđenim zakonom.
   Od člana 179. definisan je otkaz od strane poslodavca.
   P.S. Međutim, u ovom slučaju se umesto 65 godina starosti za žene primenjuje prelazni period starosne granice koja nije 65 godina još uvek. Ali i tada reč može biti samo o starosnoj, teško i o prevremenoj, jer o prevremenoj penziji treba da odlučuje samo zaposleni s obzirom da sa njom plaća penale. Pratite linkove u našim tekstovima:
   Starosna granica za penziju za žene
   Uslovi za prevermene penzije za žene

 • radim kao med sestra od 1 avgusta 1978 godine posto je stiglo iz ministarstva da ima visak radnika u Domu zdravlja dali mogu da nam daju otkaz na ovoliki radni staz navodno mogu da nas oteraju u prevremenu starosnu penziju stalno nesto prete.Zivim sama sto bi da primam umanjenu penziju kada sam zdravo sposobna.MOLIM VAS STO HITNIJE MI ODGOVORITE JER SU NAM DELILI LISTOVE DA SE IZJASNJAVAMO DA ILI NE.Pozdrav od jedne vredne med sestre.

  • Poštovana, po zakonu, poslodavac ne bi trebalo da može da tera radnika u prevremenu penziju, mada može u starosnu kad radnik ispuni uslov od 65 godina starosti. Ali stvar je isuviše ozbiljna da biste prelomili pitajući nas ili bilo koga osim advokata koji će vam verovatno pojasniti:
   – po zakonu ne mogu, ali po sili vlasti mogu praktično šta žele
   – možete da ih tužite, i dobićete, ali posle nekoliko godina
   – isplati li se trošiti živce, godine, itd.
   – da li će pristati da vam isplate odštetu za sve naredne godine kada ćete imati umanjenu penziju (makar i da se računa po srednjoj statistici dužine života za žene u Srbiji)
   – da li će reagovati sindikati zdravstvstvenih radnika
   – da li će se radnici organizovati i pokretnuti neku inicijativu i izvršiti pritisak da se skrene pažnja javnosti, itd.

 • imam 34 godine efektivnig radnog staza, cetiri godine beneficiranog staza,dve godine staza za trece dete. Cula sam da mi se beneficirani staz vise ne racuna ,takodje mi se ne racuna ni staz koji sam dobila za trece dete. Interesuje me da li je to tacno?

  • Poštovana, za beneficirani sasvim moguće, a što se tiče staža za treće dete možete naći informaciju na linku gore kako se on obračunava.

 • Imam 45 godina starosti i 12 gidina staza dobila sam otkaz kao tehnoloski visak zanima me koja su mi prava po zakonu za ovu godinu po trenutnom zaokonu. Zanima me cisto informativno izvnite na smetnj.

  • Prava u smislu nekih primanja možete da ostvarite ili preko socijalnog uz ispunjavanje raznih uslova, a možda nešto u naredne dve godine preko Nacionalne službe za zapošljavanje. U svakom slučaju gledajte na svaki način da steknete još nekoliko godina staža. Danas je minimun za penziju 15 godina staža, a dok Vi ne stignete starosnu granicu možda će još menjati zakon pa tražiti i više.

 • Ste se desava o odluci Vlade da se zene penzionisu od ove god sa 61 god starosti? cula sam da je Ustavni sud ponistio tu odluku. zanima me dokle se stiglo sa tim tj kad zene po sili zakona moraju u penziju. hvala.

   • Nece da mi odgovore koja je penzija veca, imam osecaj kao da daju meni I svakom iz njihovog dzepa ! Mnogo su nezadovoljni a MI ? RADIO SAM I NA BENEFICIJI imam oko 3 godine beneficije plus imam 3 – kategoriju invalidnosti i od tada nemam beneficiju, inace vec bi bio 2010 u penziji .NE DAMI SE ! Sredinom ove 2016 imam uslov za privr. starosnu sa umanjem 16.3% TRAJNO .NE DA MI SE !!!!!!!!!!!!

    • Prilično je komplikovano, a još više “tajno” to kako obračunavaju penzije. Raspitaćemo se kod nekih stručnjaka pa Vam javiti ako saznamo može li to bez PIO da se izračuna.

 • Kako sada primam pasebna novcana sredstva sa biroa do jula 9, posle me skidaju i nemam pos. nadoknade a zene ( moje koleginice dalje primaju) posto je sa nama sklopljen ugovor do 5 god. Ovo vise ne razumem sta se desava, OBJASNITE MI !

  • Ne razumemo šta nas pitate:
   – Otišli ste na biro, plan je bio do penzije, ali Vam na leto ukidaju novčanu nadoknadu sa biroa
   – Koleginice i dalje primaju iako su otišle kad i Vi
   – Obećali su vam svima 5 godina na birou do penzije?

 • DA TO JE DRZAVA SA DRZAVOM NAPRAVILA UGOVOR ( HK KRUSIK- DRZAVA) DO 5 god. NISTE ZNALI ??? JA SAM VEC 25 meseci na birou, primam pos. nadoknadu i uplacujem sebi penz. i invlidsko do 9 jula, posle me skidaju sa biroa a zene( moje koleginice) ostaju dosta njih do 2019god.Pozzz VAMA PA PA ZNAJTE sta se radi!!!

  • To sve znamo, tu malo šta može da se uradi. Ali dajte da vidimo ovo što može, ako može, da se bar izračuna bolja penzija. Kažemo Vam, probaćemo da saznamo da li može nekako da se sračuna, pa Vam javljamo.

 • Pitanje: Radio sam u Vojsci 15,5 godina i stekao oko 21 god. radnog staza (sa benificijama). Nastavio sam posle toga rad u pravosudju. Ove godine, 01.11. punim 40 god. radnog staza. Da li shodno clanu 43 a imam prava na veci iznos penzije od onog iznosa kada odem sa 40 godina, a nemam 65 god. starosti (umanjenje za oko 20,3 posto)? Imam 57. godina. Hvala.

   • Poštovani Dragiša,
    Ovde je dat samo skraćen prikaz članova Zakona o PIO koji pokriva većinu slučajeva. U članu 43 postoji jedan pasus koji je možda direktno vezan za Vaš slučaj:
    “Pravo na starosnu penziju pod uslovima iz stava 1. ovog člana ne može steći osiguranik koji u momentu ostvarivanja prava nije ovlašćeno lice odnosno zaposleni iz člana 42. ovog zakona.”
    Preporučujemo da pogledate ceo Zakon o PIO (na linku)

 • Dobro. Ako sam izneo podatke da sam u Vojsci radio 21,5 god. (sa benificijama), oko 7 meseci u trg. radnji i ostalo do 40 godina u pravosudju, kao drzavni sluzbenik sa srednjom skolom, i 01.11. ove godine imam punih 40 godina penz. staza, sa 57 god. starosti (prevremena penzija), molim Vas da mi kazete kolika bi mi onda bila penzija (okvirno, ne mora u dinar. Hvala lepo.

 • molim Vas recite da li covek sa kancerom grla i hemoterapijama moze da obavlja posao ucitelja…..ili je to za penziju….covek ima 64 godina zivota i 34 staza……molim vas odgovor…

  • Poštovani Slavko, to može samo PIO da Vam odgovori. Pretpostavljamo da penzija može da se ostvari tek kad se lečenje završi pa se onda ustanovi invaliditet na osnovu kog može da se stekne invalidska.

 • Rodjen sam 20.8.1954,imam 27g.staza,trenutno sam na birou,ako bi se sada zaposlio u trajanju od 12meseci,i nakon toga bio otpušten kao tehnološki višak,pošto na dan otpuštanja imam tačno 63g,dali stiven pravo na novčanu nadoknadu u trajanju od 24meseci,tačnije do narušavanja 65g i odlaska u penziju…hvala

  • Prvo, ne možete da dobijete novčanu nadoknadu ukoliko ste u prethodnih godinu i po imali prekid rada. Znači, morali bi da radite 18 meseci ili da smislite nešto drugo. Drugo, NIKO nema pravo na novčanu nadoknadu u slučaju nezaposlenosti u trajanju od 24 meseci. Treće, zašto ne probate da radite tri godine?

 • Da li moze da se uplati radni staz unazad. Ostala sam bez posla pre 6 god. Imam 27 god. radnog staza i 56 god. zivota. Da li, na bilo koji nacin, mogu sada da ostvarim pravo na penziju.

 • Pozdrav,
  Imam 41,5 god. radnog staza, a od toga 28 god. beneficiranog.Imam 55 godina zivota.Kada sticem pravo na penziju?

 • Poštovani,
  ostvarila sam penziju 1.4.2011. sa 32g i 6 m RS,a starosti 60g i 9 meseci.Nastavila sam raditi i
  uplaćivati sve doprinose.Da li imam pravo na uvećanje penzije za taj period?
  Hvala unapred!

  • Imate pravo, samo vodite računa ako su Vam sad doprinosi značajnije manji možete i umanjiti penziju iako je zasnovana na više godina staža. Radi se revalorizacija penzije.

 • Postovanje imam u Srbiji 8 god radnog staza u Nemackoji 7 god napunio sam sad 65 god .Dal se u ovom slucaju mogu ovde sabirati god za penziju .Za Nemacku znam da imam oravo na penziju al me ,anima sta mogu sa ovih 8 u Srbiji.Hvala unapred nadam se brzom odgovoru.

  • Poštovani, minimum je 15 godina. Sabiranja nema. Potražite detaljnije na Penzinu o inostranim penzijama, uslovima za penziju u Srbiji, itd (ima i u tekstu i videu iznad).

 • Postovani,

  Bez posla sam ostala kao tehnoloski visak. Imam 56 godina zivota i 25 godina radnog staza. Po zvanicnom obracunu u penziju mogu da idem u aprilu 2024. godine. Interesuje me u kom slucaju bih ostvarila vecu penziju: da preostalih 8 godina ne radim ili da radim sa znatno manjom zaradom od zarade koju sam primala prethodnih godina i koja je uvek bila dva puta veca od prosecne zarade u RS?

  Hvala!

 • Rođena sam 1977. god..2014. god. sam operisana, urađena mi je histerektomija, bolujem od hipertiroze, od skora mi je utvrđen i šećer. Da li na osnovu svega navedenog mogu da ostvarim pravo na invalidsku penziju?

 • Postovani mozda nije pravi sajt ali eto moram da pitam. Imam problem sa nasledjivanjem nemacke penzije tj moj brat (od rodjenja 100% invalid) ne moze da nasledi nemacku penziju,niko nece da mi pomogne niti da mi da savet za nekog advokata koji se bavi ovakvim slucajevima,prema tome ako bilo sta znate o ovome molim vas srdacno da mi odgovorite na Email.
  Puno hvala unapred!!!

  • Poštovana, dok Vi steknete pravo na penziju možda se i valuta promeni, a kamoli uslovi za penzionisanje ili visina penzije.

 • kako da saznam kada ću u penziju.rođena sam 30 08 1959 god.radim kao med.sestra u vojnoj hitnoj pomoći već 16 god ,a neprekidno 11 god.efektivno 33,5 god to je mesto računato pod beneficijama 12-14.išla sam u pio ali oni su povukli zahteve za ažuriranje staža,kažu da se to radi kad službeno trže iz firme.

 • zena ,trenutna starost 57 godina ,staz 31 god.da li postoji uslov za podnosenje zahteva za odlazak u prevremenu starosnu penziju sa trajnim umanjenjem.

 • radni odnos mi je prekinut 2006.god,i do tada sam imala 27 god.4 mes.radnog staza.Imam 59 god i zena sam.Da li imam pravo na prevremenu penziju?

 • Pozz…10 godina radnog staža u opštini,otpušten kao višak,puni ratni staž,57 godina života…ima li ikakve šanse??

  • Poštovani,
   Šanse nisu nešto od čega zavisi ostvarivanje prava za odlazak u penziju (ako nas to pitate). Ostvarivanje prava za odlazak u penziju zavisi od odredaba Zakona o PIO. Na osnovu važećeg zakona, potrebno je imati bar 15 godina radnog staža da bi se moglo razmišljati o penziji. To ste mogli da pročitate i u članku na koji ste ostavili komentar.

 • Da li lice koje u januaru puni 67 godina života, a ima 12 godina staža osiguranja može na neki način da ode u starosnu penziju i kako?
  U matičnoj filijali su mu rekli (2015 godine) da može da se uključi u sistem obaveznog osiguranja, na osnovu čl.15 ZPIO, i da sam plaća doprinose za godine staža koje mu nedostaju. Doneto je rešenje, i osiguranik je plaćao doprinose skoro godinu ipo. Međutim, po službenoj dužnosti je vršena revizija tog rešenja i ono je od strane Direkcije PIO fonda, poništeno s pozivom na čl.15 st.5 ZPIO, pa je matična filijala donela dgugo rešenje kojim mu je odbijen zahtev za priznavanje svojstva osiguranika po čl.15, s obzirom da je kod njega nastupio slučaj starosti.

  • Sve kako su Vam rekli. Ne može se se uplaćivati minimum staža za penziju kada se već stekne uslov za penziju po godinama života. 15 godina je minimum i to treba da se uplati do 65. godine.

 • Postovani, moja majka je u porodicnoj penziji,koju je stekla posle smrt muza,a na osnovu toga sto su oboje uplacivali penzisko poljoprivredno osiguranje. Majka je rodjena 02.08.1956.g. Da li ona ima pravo na PUNU PENZIJU i kada ostvaruje to pravo, inace je uplacivala osiguranje do smrti muza marta 2012. HVALA!!!!

  • Kada ostvaruje možete sami pogledati kod nas na sajtu – potražite: uslovi za starosne penzije za žene. Kad ispuni uslov za penziju ima pravo na punu penziju ako je i sama uplaćivala (porodična je uvek na 70%).

 • Rodjen sam 17.05.1958. Zaposljen sam 1981 godine s tim sto imam benifecirani radni staz pocev od 1.04.1986 do 31.08.1989 12/14. A od 31.08.1989 do 18.06.2007 imam benificirani radni staz 12/15. Kada sticem odlazak u starosnu penziju? Hvala

  • Poštovani,
   Ne možemo svakom pojedinačno da računamo. Uslove smo preneli, a svaki čitalac može za sebe da izračuna ukoliko želi.
   Mi ne možemo za svakog od trenutnih oko 100.000 posetilaca portala – nemamo resurse za to.

 • Cekam resenje za penziju ovih dana, meďutim dobio sam firmu na Apelacionom sudu 2 puta(spor od 2009 sada je koncno resen2016) po resenju suda da me vrate na posao.Poslali me 2014 kao teh. visak na biro 30 meseci ( posebne nadoknade) ja sam sam uplaćivao to . Biro me posle 5 mes. obavestio da sam od jula2016 u penziji.Nisu prethodne5 god. uplaćivali,kads ssm došao da podnesem zahtev za penz. uplaćene 5 god.Ja sam oborio ugovor o radu i radno mesto na Apelacionom.Sadasu uplatili naj manje doprinose a nisu ponovo samnom napravili nov ugovor da tom trećem stepenu uplatili doprinose.Šta vi mislite o ovom potezu, mogu li da tużim preduzeće kada dobijem rešenjePIO fonda Mogu li da zasnujem ponovo rad. odnos( 1955godište imam 40 staža i idem u priv. starosnu penziju, tako su mi rekli i PIO, odliko Vlade Srbije imao sam i beneficije 3 god. i invalid 3 kat. i otišao na biro rada po starom zakonu.) Pozzzz očekujem od VAS odgovor.

  • Poštovani, ne možemo da Vam odgovorimo na to pitanje, morate pokušati naći valjanog advokata koji može realno da Vam kaže šta može da se radi, koje su verovatnoće, koja je cena toga za Vas, finansijski i vremenski, a Vi onda sami da utvrdite koja je cena za Vaše zdravlje, nervno, pa da onda odlučite šta da činite.
   Lako je reći – da, da, tražite svoja prava, ali… Dobar deo stvari u ovoj državi uređen je tako da ne živimo dovoljno dugo da stignemo da se izborimo za svoja prava, i, da u tim izborenim pravima uživamo.

 • Hvala na savetu, moj spor traje
  8 godina već u sporu sa preduzećem, koje sam ih dobio ali se to ne izvrsava( to je krivično delo) jer je to drźavno preduzeće, tako da je preduzeće dalo prigovor opštinskom sudu ,posle 2 puta od Apelacionog u moju korist, da sam ja u radnom odnosu još, i da traźim premeštaj na drugo radno mesto( stoji u fioci opš. suda od maja 2016) a ja u preduzeću,,Krušik”_ Valjevo, ne radim 2,5 god. zato je i došlo na sud jer s u mi uzeli 2 stepena i 2 grupe. Znači kupuju vreme ( a spor iz radnog odnosa,,mora
  da se završe do godinu dsna”).Ja imam advokata od prvog dana suđenja, ali imam osećaj da …..zajedno. Zakoni postoje ali u Srbiji se ne poštuju jer vlada mito i korupcija….valjda će EU da ih primoraju da zakone prmenjuje. Ja ne žurim….nadam se da će pravda doći kad tad… Niste mi sve odgovorili ali nema veze…nisam jedini zato nam je i ovako… Pozzz !

 • Imam 52 godine.Suprug mi je imao 31 god staza,od toga 17 beneficije,u rudnicima nemetala.Na sajtu republickog penzionog fonda sam procitala da ako osiguranik ima dve trecine staza pod beneficijom porodicna penzija se umanjuje za 2 godine,zene 51 a muskarci 55.Molim Vas da mi odgovorite da li mogu sada da ostvarim porodicnu penziju?

  • Poštovana, najbolje da se obratite direktno PIO fondu, nemamo uslove da svakom pojedinačno obračunavamo uslove za penziju.

 • Dobio sam penziju ovih dana imam 15 dana za zalbu( jos 10 dana) da izjavim zalbu na resenje, nije mi preduzece uplatilo 5 god. staza 2009-2014 a imim konacnu presudu suda. Drugo u PIO fondu mi kazu da nemam pravo na jedno kratnu pomoc od 5.000 din. a ja u penziji se po resenju vodim od jula 2016.kazu mi da nisam bio u isplati novembar 2016. Molim vas odgovor na ovo pitanje , i da li imam sanse da na sudu dobijem spor oko ne placanja staza 2009- 2014 imam resenje suda ( proslo je 9 meseci) Cekao sam resenje PIO nisam mogao pre jer su staz pre dvaipo meseca uplatili. Pozfrav VAMA!

  • Poštovani, ta isplata od novembra ionako je bila potpuno nezakonita pa oni određuju kome će da je daju prema nekim svojim nahođenjima – na primer, prvo su rekli neće dati ljudima koji žive u inostranstvu pa su sutradan naprasno odlučili da daju i njima, itd. Tu nema nekog rešenja smislenog.
   Što se suda tiče, tu je najveći problem naći valjanog advokata koji se razume u temu i koji može prema iskustvu da Vam kaže koliko je racionalno ići u suđenje. Zaista ovde kod nas ništa nije stvar prava i pravde nego isplativosti novca i živaca. Nije da savetujemo da se odričete svojih prava, ali jedno je da Vas tapšemo po leđima i ubeđujemo da jurite vetrenjače, a drugo je da sami vidite koliko realno šansi ima, u kom vremenskom intervalu, itd. Kad nema pravne države samo ta lična računica ostaje.

 • Postovanje!Moj tata je napunio 65 godina 15 maja ove godine i ima 21 godine radnog staza,ali 8 godina ima u staroj Jugoslaviji i to se vodi kao u Hrvackoj a ostalih 13 godina staza ima u Srbiji.Dalj ce imati pravo na penziju posto ima samo 13 godina staza u Srbiji ?

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija