Uskoro brže do uknjiženja?

Republički geodetski zavod izdao je nalog svim službama za katastar nepokretnosti i javnim beležnicima da kupcima stanova u novogradnji kod kojih se ne poklapaju površine stanova u izgradnji i nakon izgradnje ne prave problem pri uknjiženju.

Nalog se odnosi na nekretnine za koje su kupoprodajni ugovori sklopljeni pre završetka gradnje, a kod kojih je pre useljenja došlo do izmena površine stambenog objekta. U nalogu za pojednostavljenje procedure se navodi da neslaganje površina ne predstavlja smetnju za upis prava svojine. Uknjiženje se obavlja koristeći površinu nekretnine iz elaborata geodetskih radova, koji se dostavlja uz upotrebnu dozvolu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Stan bude prodat znatno pre izdavanja upotrebne dozvole, a zbog redovnih i dozvoljenih odstupanja u skladu s tehničkim standardima u gradnji dolazi do toga da se površina stana označena u ugovoru, odnosno projektovana površina, razlikuje od izgrađene površine tog istog stana u upotrebnoj dozvoli, koja je osnov za konačan upis prava svojine, navodi RGZ.

RGZ ističe da je ovaj raskorak služio kao prostor za korupciju jer su službenici zahtevali dodatne procedure i kupce stanova izlagali dodatnim troškovima, a obično su tražili zaključivanje aneksa ili pokretanje novih postupaka, što je odlagalo upis prava svojine.

Zadatak registra je da se stanovi uknjiže kad god su ispunjeni zakonski uslovi, a ne da istrajavanje na nepotrebnim formalnostima služi kao povod za ostvarivanje raznih interesa pojedinaca koji nisu u vezi s upisom prava u katastar, navodi RGZ.

Izvor: Večernje novosti