Zamena za ranitidin

Lekovi Ranitidin i Ranisan povučeni su sa našeg tržišta, ali adekvatna zamena postoji.

Kompanija „Hemofarm“ je 8. oktobra saopštila da nema potrebe da se pacijenti koji su koristili lek Ranitidin, povučen iz prodaje, uznemiravaju. Nije zabeležena ni jedna neželjena reakcija na taj lek, a u apotekama je već dostupna i odgovarajuća zamena.

Povlačenje lekova Ranitidin i Ranisan predstavlja samo potvrdu dodatne sigurnosti pacijenata i pune odgovornosti proizvođača, kaže, kako saopštava Hemofarm, Srđan Đuranović, gastroenterolog s Klinike za gastroenterologiju Kliničkog centra Srbije.

„Informacija u javnosti, povodom privremenog povlačenja određenih serija lekova Ranitidin i Ranisan zbog dodatne provere čistoće supstance, nepotrebno je uznemirila pacijente.“

Dr Đuranović kaže da je pacijentima obezbeđena adekvatna zamena navodeći Famotidin koji pripada istoj grupi lekova. Ovaj lek ima identične indikacije za upotrebu i predstavlja efikasnu i bezbednu zamenu.

Famotidin je u komercijalnoj upotrebi u svetu više od 35 godina, a klinička iskustva s tim lekom su dobra.

„Slobodno se može reći da je efikasnost koja se njime postiže u smanjivanju lučenja kiseline u želucu, identična, ako ne i bolja“.

Lek Famotidin se proizvodi u obliku tableta i može se dobiti samo uz recept lekara.

Povlačenje aktivne supstance ranitidin
(lekovi Ranitidin i Ranisan)

Evropska agencija za lekove upozorila da su u supstanci leka ranitidin-hidrohlorid, otkrivene nečistoće pod nazivom „N-nitrozodimetilamin“ (NDMA).

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije – ALIMS dala je saglasnost o dobrovoljnom povlačenju iz prometa u Republici Srbiji serija lekova koje sadrže aktivnu supstancu ranitidin, proizvođača Saraca Laboratories.

Nosioci dozvola u Srbiji za pojedine lekove sa ovom aktivnom supstancom  sproveli su meru dobrovoljnog preventivnog povlačenja određenih serija ovih lekova zbog rizika od nečistoća koje su se pojavile u procesu proizvodnje.

U Srbiji se to odnosi na: Ranitidin HF, Hemofarm AD Vršac, šumeća tableta, 75mg, 150mg, 300mg, Ranitidin HF, Hemofarm film tableta, 150 mg, kao i Ranitidin, istog proizvođača, rastvor za injekciju/infuziju 50mg/2mL.

Sa tržišta se povlači i Ranisan, Zdravlje Leskovac AD, film tableta, 150mg (20 komada i 10 komada), kao i Ranisan, tog proizvođača, šumeća tableta 150 mg (10 komada i 30 komada), saopštio je ALIMS.

Izvori: Beta, ALIMS, Politika

Mogli bi vas zanimati i članci: