Vrata su vatra – Odbrana stana profesorke u penziji

Kupiš uknjižen stan. Sve uredno overeno. Ispostavi se da overeno nije dovoljno. Propust je, evidentno, države. Ali kažnjena treba da bude penzionerka. Savestan kupac treba da bude izbačen na ulicu. ULUS poziva na odbranu stana svoje članice. Vrata su vatra!

Osamdesetogodišnja profesorka Dragana Milisavljević je slikar restaurator u penziji. Ona se suočava sa iseljenjem iz svog doma. Prinudno iseljenje je tragično za svakog, ali ovo je tragično za društvo u celini. Porazno je da dokument koji izdaje država nije garant. Još poraznije da grešku države plaća ionako već oštećen građanin.

Navešćemo u nastavku samo osnovne, a za uređeno društvo tako neverovatne podatke. Ali vas pozivamo da pogledate emisiju redakcije Male velike priče „Državni pečat“ u Insajder produkciji. Ova emisija je snimljena 2019. godine. Verujemo da je trebalo da bude dovoljna da ukaže na to da stvari treba da krenu drugim tokom. Nisu. Ceh nečijeg nemara treba da plati nedužna penzionerka.

Nažalost, u međuvremenu je pokušano da se sprovede prinudno iseljenje 12. avgusta 2021. godine. Tada je ono sprečeno solidarnom akcijom komšija i članova udruženja „Za krov nad glavom“.

Sada je iseljenje zakazano za 21. mart 2022. godine.

Uknjižba nije dovoljna

Prof. Dragana Milisavljević je 2005. godine, prodavši svoj stan na Novom Beogradu i kuću pokojnog oca u Jagodini, skupila novac da kupi stan u Beogradu u kome bi mogla da živi zajedno sa svojom majkom.

Stan je kupila od izvesnog Branka Marjanovića iz Beograda. Naglašava, što možete i da čujete u emisiji MVP, da se za ovaj stan odlučila iako je drugi ponuđeni bio lepši, baš zato što je bio uknjižen i svi papiri su bili uredu.

Četiri godine kasnije, javlja se naslednik osobe od koje je Marjanović kupio stan. Ispostavilo se da je sa prethodnom vlasnicom Marjanović sklopio kupoprodajni ugovor 2003. godine iako je ona preminula osam godina ranije. Nakon desetogodišnjeg sudskog spora, ugovor koji je sklopila prof. Milisavljević je proglašen ništavim budući da je utvrđeno da je Marjanović do stana došao prevarom. Stan je dodeljen nasledniku. U stanu u kome prof. Milisavljević živi isključena je struja.

U emisiji je detaljno prikazano kako su novinari emisije Male velike priče došli do saznanja da je kuporodajni ugovor kojim je Branko Marjanović postao vlasnik stana sumnjiv. To, međutim, nije bila nikakva prepreka kako bi on uredno uknjižio stan. Na taj način je lako prevario prof. Draganu Milisavljević.

Sud je utvrdio da je prof. Milisavljević – savestan kupac. Utvrdio je i da je Marjanović prevarant. Ali nije utvrdio ko je od državnih službenika svojim – u najboljem slučaju – nemarom, omogućio da se prof. Milisavljević prevari. Jer prof. Milisavljević nisu prevarila lažna dokumenta. Nju su prevarila dokumenta koje je izdala Republika Srbija.

Ako ne možemo da verujemo državnom pečatu, kome možemo?

Vrata su vatra!

Profesorka Dragana Milisavljević je članica Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS). ULUS je ponovo pozvao članove udruženja i sve druge građane voljne da pomognu, da složno i solidarno podrže Draganu Milisavljević.

„Naša ugledna koleginica zaslužila je mirnu i dostojanstvenu starost! Ako želite da se priključite odbrani, pošaljite mejl na ulusudruzenje@gmail.com.“

„Zajedno sa ostalim umetnicima, aktivistima i građanima odbranili smo vrata profesorke Milisavljević pre sedam meseci. Sada je iseljenje zakazano za 21. mart.“

„Vrata su vatra!!!“

 

Fotografija: ULUS