Umesto penzionerima, novac privatnim preduzećima

Vlada Srbije je odlučila da novac koji je bio opredeljen za podršku isplata penzija prebaci u fond za subvencije privatnim preduzećima.

Vlada Srbije donela je rešenje po kom se 171,6 miliona dinara (skoro 1,5 miliona evra) sa podrške za isplatu penzija prebacuje u Zeleni fond Srbije za subvencije privatnim preduzećima.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

„Sredstva u ukupnom iznosu od 171.615.000 dinara prenose se u tekuću budžetsku rezervu (…) i raspoređuju se Ministarstvu zaštite životne sredine, radi obezbeđivanja nedostajućih sredstava potrebnih za finansiranje reciklažne industrije“, navodi se, kako prenosi Nova ekonomija, u ovom rešenju.

Rešenje je doneto 24. decembra 2019. godine. Potpisala ga je Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije.

Novac je bio opredeljen za „podršku za isplatu nedostajućih sredstava za penzije“. Sada se taj novac, međutim, preusmerava sa podrške za isplatu penzija na finansiranje subvencija za reciklažnu industriju.

Vlada Srbije je, početkom decembra 2019, preusmerila sredstva namenjena zdravstvu na promociju privatnih preduzeća koja se bave reciklažom. Tada je ukupno 950 miliona dinara prebačeno sa Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja i Uprave za javni dug reciklerima.

Ministarstvo zaštite životne sredine i predstavnici reciklažne industrije potpisali su ugovore o isplati podsticaja za prerađeni otpad u 2018. godini. Međutim, reciklerima opasnog otpada isplaćeno je 65 odsto od ukupno ostvarenih podsticajnih sredstava za 2018. godinu.

Za republički budžet je od ekoloških taksi u 2018. godini prikupljeno 11,5 milijardi dinara, dok je za tretman opasnog otpada izdvojeno samo 2,19 milijardi dinara.

Izvor: Nova ekonomija
Ilustracija: Jack Moreh za Stockvault