Performans penzionera ispred Predsedništva Srbije

U sredu, 2. juna 2021. godine održan je performans penzionera ispred Predsedništva Srbije. Performans pod nazivom „Mi njima vitamine, oni nama poštovanje Ustava i zakona“ organizovalo je Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica (USPVLS).


Performans penzionera ispred zgrade Predsedništva Republike Srbije izvelo je Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica. Penzioneri, uglavnom članovi ovog udruženja, okupili su se u 11 časova na Andrićevom vencu.

Povod za performans pod nazivom „Mi njima vitamine, oni nama poštovanje Ustava i zakona“ bila je odluka o kupovini i dodeli vitamina plaćenih novcem građana. Jovan Tamburić, predsednik USPVLS, kaže da je nabavka vitamina bila netransparentna.

Vitamine su, kaže Tamburić, delili poštari „po biračkim spiskovima starim više od četiri godine“. Na tim spiskovima se nalaze imena ljudi koji su u međuvremenu preminuli, a nema imena onih koji su u međuvremenu penzionisani.

Pored toga, penzioneri ovim performansom reaguju i na „manipulacije penzionerima u vezi sa upravljanjem PIO fondom i prodaje banja, najvrednije imovine tog fonda“.

Performans penzionera ispred Predsedništva Srbije krasili su raznobojni baloni sa nekim od mantri koje se ponavljaju građanima „Borba protiv kriminala“, “ „Rast BDP-a“ i sl. Njih su penzioneri nosili kao simbol magle koju vlast godinama prodaje građanima.

Obraćanje Jovana Tamburića, predsednika USPVLS

„Povod za ovaj performans koji smo nazvali ‘Mi njima vitamine, oni nama poštovanje Ustava i zakona’, jeste odluka tzv. države da penzionere nagradi sa paketima vitamina.“

„Vitamini su deljeni ostavljanjem čak ispred stanova, bez potpisivanja njihovog prijema. Paketi su bili nekompletni i deo tih paketa koji su nekompletni danas ćemo dodeliti predsedniku Republike Srbije.“

„Zbog svega toga smo, kao udruženje, odlučili da vitamine koje smo prikupili, a koje, usput moram da kažem, većina penzionera u Srbiji nije dobila, pretpostavljam da ih neće ni dobiti, odlučili smo da ih poklonimo predsednici Ustavnog suda Srbije, direktoru Radio-televizije Srbije zbog nedostatka imuniteta prema diktaturi.“

„Mi smo te vitamine već ostavili na pisaricama, a posle ovog performansa, dostavićemo i predsedniku Srbije.“

„Ove balone koje vidite, oni simbolizuju maglu koju nam vlast prodaje godinama, zapravo deo magle, i mi ćemo danas ove balone ovde izduvati kao znak našeg nezadovoljstva i potcenjivanja i diskriminacije naše sposobnosti da shvatimo šta se dešava u Srbiji.“

USPVLS smatra da su većini penzionera, umesto paketa vitamina, potrebnije penzije sa kojima bi preživeli i imali više dostojanstva.

Izvori: N1, Nova
Fotografije: PrintScreen FoNet  snimak