Početna Magazin Godine Ukidaju kelnerima bakšiš da pošteno podele zaradu među radnicima

Ukidaju kelnerima bakšiš da pošteno podele zaradu među radnicima

Ukidaju kelnerima bakšiš da pošteno podele zaradu među radnicima

Ukupno 13 poznatih njujorških restorana od sredine novembra 2015. godine povećaće cene za petinu kao posledicu glavne odluke – ukinuće bakšiš. Menadžeri ovih restorana kažu da je bakšiš za konobare veliki problem ovog posla.

Jedan menadžer velikog lanca restorana kaže da su gosti dugo vremena mislili da, koristeći bakšiš, imaju na raspolaganju sredstvo kojim nagrađuju i kažnjavaju dobru uslugu u restoranu:

– Međutim, zapravo se desilo suprotno jer prosečan bakšiš u Americi uvek je isti, bez obzira na kvalitet usluge, i on se u praksi nikada ne deli ravnopravno među svim zaposlenim. Na primer, u praksi po pravilu novac od bakšiša nikad ne stigne do glavnih i pomoćnih kuvara, pomoćnog osoblja, perača sudova, itd.

On tvrdi da je za poslednjih 30 godina, koliko radi u ovom poslu, video jednu neverovatnu stvar – zarada konobara u vrhunskim restoranima skočila je 200 odsto. Sva su razloga za ovo. Od 1985. godine do danas, porasle su cene u restoranima, ali je porastao i prosečan bakšiš, sa 15 odsto nekada, do 21 odsto računa koliko je uobičajeno dati danas.

I toliki rast zarade konobara sam po sebi ne bi bio problem da se taj novac ravnopravno deli među zaposlenima, ali to nije slučaj. Iza kuhinjskih vrata, zaposleni koji su obično daleko od očiju gostiju, danas zarađuju 22 do 25 odsto više nego sredinom 1980-ih godina.

Zato menažderi poznatih restorana povećanjem cene i zabranom bakšiša žele da povrate kontrolu nad protokom novca, i da uprave restorana učine odgovornim za poštenu podelu zarađenog:

– Nadamo se da ćemo ovim moći da učinimo rad u restoranu boljim, ne samo za konobare već i za kuvare – kaže jedan od menadžera.

Ova odluka uticala bi na još jedan aktuelan problem u restoranima. Zbog toga što odlično zarađuju van svih vidljivih tokova, konobari se retko odlučuju da preuzmu ulogu menadžera smene ili sale u restoranima. Jednostavno, oni bi na taj način, uzimanjem samo zvanične plate, smanjili sebi mesečnu zaradu za čak četvrtinu, koliko se procenjuje da im donosi bakšiš.

Ovaj zastoj u hijerarhiji otežava upravljanje restoranima jer onda moraju da se dovode menadžeri „spolja“ koji nemaju uvek iskustva u većim restoranima, i celo radno okruženje im je novo pa je potrebno dosta vremena i za „uhodavanje“.

Koliko će biti povećana cena? Za onoliko koliko danas iznosi prosečan bakšiš, tako da gostima troškovi boravka u restoranima ostaju isti. To znači – za pomenutih 21 odsto.

Restorani ovim žele da reše i treći problem – odlazak odličnih kuvara koji mogu da zarade bolje u manjim restoranima, pa čak ponekad i u restoranima brze hrane:

– Nikada ranije nismo imali današnje probleme sa manjkom radne snage. Industrija brze hrane povećava cenu na 15 dolara na sat, i u tim uslovima nema smisla da nastavite da radite u tradicionalnim restoranima gde su uslovi neretko lošiji – kaže jedan od menadžera.

Da li će se ovaj trend proširiti u Americi zavisi najvećim delom od ovog „njujorškog eksperimenta“ jer će celu priču pažljivo pratiti kolege iz cele države:

– Osećamo se pozvanim da pokušamo prvi da sprovedemo ovo, i ponosni smo na to jer to i treba da se uradi – zaključuje menadžer za NPR.

I Njujork Tajms se pozabavio ovom temom. Ovaj poznati list podvlači da je bakšiš decenijama služio poslodavcima u sektoru usluga da radnicima ne isplaćuju ni minimalne plate. List podseća da je još 1938. godine, kada je u SAD prvi put uvedena obavezna donja granica zarade – minimalac, on bio propisan za radnike u sektoru usluga kao – nula dolara na sat, upravo zbog toga što su se poslodavci delom ili u potpunosti oslanjali na to da će bakšiš obezbediti dovoljno zainteresovanih da rade ovaj posao.