Početna Magazin Godine Svetski dan siromaštva – Apsolutno siromaštvo pogađa 628.000 Srba

Svetski dan siromaštva – Apsolutno siromaštvo pogađa 628.000 Srba

Svetski dan siromaštva – Apsolutno siromaštvo pogađa 628.000 Srba

U susret 17. oktobru, Međunarodnom danu borbe protiv siromaštva Ujedinjenih nacija, Evropska mreža protiv siromaštva – Srbija objavila je podatak da apsolutno siromaštvo pogađa 628.000 ljudi u Srbiji, a da je ovaj problem daleko od očiju javnosti usled brojnih drugih problema. Prenosimo saopštenje u celosti…

Pored globalne ekonomske krize Srbiju je poslednjih nekoliko godina zadesilo još nekoliko problema koji su tražili hitnu reakciju: požari u 2012. godini, poplave u 2014, izbeglička kriza u 2015. godini. Ovi problemi odvraćaju pažnju javnosti od siromaštva koje iz godine u godinu raste i  pogađa sve veći broj stanovnika.


Svetski dan borbe protiv siromaštva, ili u bukvalnom prevodu sa engleskog jezika „Svetski dan za iskorenjivanje siromaštva“ (International Day for the Eradication of Poverty), odlukom Ujedinjenih nacija obeležava se 17. oktobra svake godine još od 1993. godine (deklaracijom UN od 22. decembra 1992. godine). Više o ovom danu čitajte na sajtu UN (engleski jezik).


Podaci iz Ankete o prihodima i životnom standardu govore da je 2013. godine u Srbiji u riziku od siromaštva bilo  24,6% stanovnika (gotovo 1,8 miliona), što je najveći procenat od svih evropskih zemalja u kojima se primenjuje ova anketa (članice EU + Švajcarska, Norveška, Island i Srbija). To znači da više od četvrtine stanovništva živi ispod standarda uobičajnog za Srbiju i lako može zapasti u siromaštvo.

Prema podacima Ankete o potrošnji domaćinstava siromašnih je u 2014. godini u Srbiji bilo 8,9%, tj. 628.000 ljudi. To su svi oni koji nisu mogli da se hrane po nutricionističkim standardima definisanim za Srbiju i nisu imali dovoljno za procenjeni udeo neprehrambene robe.

Prema proceni Vlade, samcu je dovoljno 11.340 dinara mesečno da podmiri svoje potrebe tako da ne bude siromašan, samohranoj majci sa jednim detetom 17.010 dinara mesečno da živi izvan siromaštva, a bračni par sa dvoje dece sa 30.618 dinara potrošnje mesečno može da održava svoju porodicu iznad linije siromaštva.

Dodatno zabrinjava činjenica da domаćinstva koja imaju bar jednog zaposlenog člana čine čak 36,5% siromašnih domaćinstava u Srbiji. Bez obzira da li se tu radi o nekvalifikovanim poslovima, neformalnoj (‘sivoj’) zaposlenosti ili privremenim i poveremenim poslovima, očigledno je da tržište rada u privredi Srbije nema potencijal da građane sa sigurnošću izvede iz siromaštva.

U perspektivi stvari stoje još lošije. Kao što kaže autor izveštaja o siromaštvu u Srbiji u 2014. godini objavljenog od strane Tima Vlade Republike Srbije za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva:

… zbog verovatnog zaostajanja lične potrošnje u doglednoj budućnosti (deo toga je smanjenje plata u javnom sektoru i penzija), može se očekivati određeno povećanje siromaštva čak i ukoliko dođe do umerenog privrednog rasta…

Iz ovih razloga Evropska mreža protiv siromaštva – Srbija poziva Vladu Republike Srbije, nadležna Ministarstva i druge relevantne organe javne uprave da smanjenje siromaštva postave kao prioritetni cilj u sve razvojne strategije, kao i da hitno unaprede politike zapošljavanja i socijalne zaštite i njihovu primenu, kako bi se sprečilo dalje osiromašenje građana i ostvario održiv razvoj po meri čoveka.


Evropska mreža protiv siromaštva – Srbija okuplja 20 članica, udruženja građana iz cele Srbije. EAPNS se zalaže za vrednosti ravnopravnosti, tolerancije, solidarnosti i odgovorne države. EAPNS je od 2011. članica EAPN – European Anti-poverty Network, zajedno sa nacionalnim mrežama iz još 28 zemalja EU i Evrope.