Subvencije Beograda za obnovu fasada i liftova

Planirane su subvencije Grada Beograda za obnovu fasada i liftova. Liftovi u Beogradu stari su, u proseku, 40 godina i odavno zaslužuju remont. Fasade takođe.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda naveo je da su na inicijativu Grada Beograda donete izmene Zakona o glavnom gradu i Zakona o stanovanju i održavanju zgrada. Cilj ovih izmena bio je da se, između ostalog, uvede red u održavanje stambenih objekata u Beogradu. Ovo se, kaže, posebno odnosi na liftove i fasade. Na taj način je omogućeno da Grad Beograd, odnosno beogradske opštine pomognu građanima u obnovi liftova i fasada.

Subvencije za obnovu liftova

Zamenik gradonačelnika napominje da su liftovi jedan od najvećih problema u stambenim zgradama glavnog grada. Njihova prosečna starost je više od četrdeset godina. Mnogi od njih odavno zaslužuju remont.

„Grad Beograd će pokrenuti konkurs za sufinansiranje zamene liftova. To znači da ćemo skupštinama stanara ponuditi određeni broj proizvođača liftova kako bi mogli da izaberu s kim će sklopiti ugovor, a Grad će učestvovati sa deset odsto subvencije od ugovorene vrednosti lifta“, rekao je Vesić.

„Grad će izdvojiti sto miliona dinara za tu namenu“,

Uskoro će biti promenjena i postojeća gradska odluka po kojoj su građani liftove mogli da otplaćuju od tri do pet godina. Rok za otplatu će biti produžen na deset godina.

Plaćanje će se vršiti preko uplatnice „Infostana“.

Subvencije za obnovu fasada

Grad Beograd raspisaće istovremeno i konkurs za uređenje fasada. Otplata će, kao i za liftove, biti na deset godina uz mogućnost naplate posredstvom „Infostana“. Grad planira da učestvuje sa dvadeset odsto u obnovi fasada.

Za subvencije za obnovu fasada Beograd će izdvojiti dve stotine miliona dinara.

Vesić je podsetio da Grad Beograd učestvuje i u obnovi fasada objekata koji su pod zaštitom države.

„Ove godine smo odvojili 325 miliona dinara i obnovićemo između šezdeset i sedamdeset fasada. Od 2013. godine uredili smo više od pet stotina fasada.“

Kaže da će Grad Beograd na tome „i dalje insistirati jer uređenje grada jeste jedan od naših prioriteta“.

Izvor: Beoinfo
Fotografija: Penzin.rs