U Urgentnom centru Beograd i KCS zabranjene posete

U Urgentnom centru Beograd i Kliničkom centru Srbije zabranjene su posete pacijentima zbog povećanog broja obolelih sa respiratornim infekcijama.

Odluku da se zabrani poseta pacijentima donela je 22. januara 2020. godine Komisija za bolničke infekcije Kliničkog centra Srbije.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Odula je doneta zbog povećanja učestalosti respiratornih infekcija kod stanovništva i povećanog broja prijema pacijenata sa simptomima respiratornih infekcija.

U Ministarstvu zdravlja su objasnili da odluku o zabrani poseta donosi Komisija za bolničke infekcije svake zdravstvene ustanove. Ona se donosi na osnovu predloga nadležnog zavoda za javno zdravlje.

U narednom periodu može se očekivati da i druge bolnice i klinički centri donesu odluku o zabrani poseta.

Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ u nedeljnom izveštaju od 19. januara 2020. beleži 6.020 slučaja oboljenja sličnom gripu. Potvrđeni slučajevi gripa do sada su sa teritorija: Grada Beograda, Južnobačkog, Nišavskog, Braničevskog, Severnobanatskog, Kolubarskog, Podunavskog, Pčinjskog, Zlatiborskog, Šumadijskog, Južnobanatskog i Pirotskog okruga.

Izvori: Telegraf, Institut za javno zdravlje Batut
Fotografija: Steffen Frank za Pixabay

Podsećamo:

O gripu postoje brojni mitovi kojih se podsetimo, i greške ponavljamo, naročito u sezonama kada su epidemije najčešće. Ovde možete naći kratki pregled naših najčešćih zabluda: 5 zabluda o sezonskom gripu

Odbrana od virusa je teška, ali ne i nemoguća, uz nekoliko važnih koraka prevencije… O važnim koracima prevencije čitajte u tekstu: Devet načina da se zaštitite od gripa

Ne zaboravite i na: Spavanje kao pomoć u borbi protiv gripa