Zbog gripa, zabranjene posete u bolnicama u Srbiji

U bolnicama u Srbiji pojačane su mere predostrožnosti zbog širenja respiratornih infekcija.

Zabranjene su posete pacijentima u bolnicama u nekoliko gradova u Srbiji zbog virusa gripa.

Kaoa bi se sprečilo širenje respiratornih infekcija, zabranjene su posete u bolnicama u Kragujevcu, Ivanjici, Prokuplju i Vranju. Prošle sedmice su zabranjene posete u nekim beogradskim bolnicama (V: U Urgentnom centru Beograd i KCS zabranjene posete).

Posete za sada nisu zabranjene u bolnicama u Kraljevu, Čačku i Užicu.

U Beogradu je, tokom prošle sedmice, registrovano 22.595 obolelih od akutnih respiratornih infekcija. To je za 34,5 odsto više u odnosu na sedmicu koja je prethodila toj.

Leposava Garotić Ilić, načelnica Jedinice za imunizaciju beogradskog Graskog zavoda za javno zdravlje, objašnjava za Tanjug:

„Što se tiče obolenja sličnih gripu, registrovano je 764 obolela lica, što je 7,5 puta veći broj u odnosu na prethodnu nedelju. Najveći broj obolelih je u uzrastu od pet do 19 godina – 72,4 odsto.“

Dodaje da je povećanje broja obolelih od respiratornih infekcija i gripa među decom uobičajeno za ovo doba godine, jer su deca posle raspusta ponovo se vratila u škole i vrtiće.

Na teritoriji Beograda i dalje je aktivnost virusa gripa na niskom nivou. U cirkuliciji su sva tri tipa virusa koji se nalaze u vakcini – A (H1), A (H3) i B. Oni su laboratorijski potvrđeni u Nacionalnoj laboratoriji za grip na Torlaku.

Visoka aktivnost virusa gripa beleži se u Izraelu. Srednja aktivnost zabeležena je u Makedoniji, Grčkoj, Albaniji, Austriji, Švajcarskoj, Sloveniji, Letoniji i Gruziji. Ostale evropske zemlje prijavljuju nisku aktivnost virusa gripa.

Izvori: Tanjug, Tanjug